Fagsenter for energieffektive bygg

Med basis i Huset på Haugen, som er regionens første passivhus, etableres i disse dager et fagsenter for energieffektive bygg i Lier utenfor Drammmen.

Intensjonen med senteret er å formidle kunnskap om passivhus/fremtidens hus til både privatpersoner og profesjonelle aktører innen byggebransjen. Prosjektet er et tverrfaglig samarbeid mellom flere aktører som bl. annet dekker områdene byggteknisk rådgivning, energidesign, arkitektur og energiøkonomisering. 

– Senteret åpner offisielt 8. februar med omvisning, produktpresentasjoner og seminar. Vi ønsker å inspirere andre til å ville kjøpe og bygge passivhus. Om ti år vil dette være kravet for alle nye bygg, så hvorfor ikke satse på passivhus allerede nå, forteller arkitekt Bengt G. Michalsen, av en av initiativtakerne hos Aktiv Energi.

– Huset på Haugen, med adresse Saueveien 4 i Lier, er superisolert med tykke, tette vegger og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Med selvforsynt gratis oppvarming fra sola og egenbrukt gråvann er strømforbruket til oppvarming av de totalt 237 kvadratene på under 3.600 kWh i året, fortsetter Michaelsen.

Med god planlegging og smarte løsninger kan man spare veldig mye energi. Vi åpner huset for å dele våre erfaringer og vise at det ikke er så vanskelig og dyrt som mange i bransjen vil ha det til, avslutter Michalsen, som er spent på hvordan det nye senteret blir mottatt av publikum.