Opptur for VestlandsHus

Spådommene om et tungt 2009 slo ikke til for typehuskjeden VestlandsHus. Fjoråret gav et godt resultat for kjedekontoret og ordreutsiktene er gode for første kvartal 2010.

- Bedringen fra 2008 var formidabel. Resultatet for fjoråret er en kombinasjon av god styring, høy byggeaktivitet innad i kjeden og godt tilsig av nye forhandlere, opplyser daglig leder Dagfinn Helsem i VestlandsHus AS.

 Bygg- og anleggsbransjen har hatt en merkbar nedgang i 2009 med betydelig færre igangsatte boliger enn i årene 2007 og 2008. Helsem forklarer den positive utviklingen for VestlandsHus med at enebolig markedet ikke er så svingende som eksempelvis leilighetsmarkedet. De siste ti årene har det blitt bygget mellom 8.000 og 10.000 eneboliger årlig.

 - Våre forhandlere bygger omtrent bare eneboliger, og det har bidratt til at kjeden kun har hatt en marginal tilbakegang i 2009 kontra 2008. Stor fokus på effektivisering i organisasjonen gjennom fjoråret har tross dette bidratt til det positive resultatet for VestlandsHus.

 Fremover ser det også lyst ut for typehuskjeden med hovedkontor i Ålesund. Selskapet trenger nå å øke bemanningen for å ta unna den økte ordremengden.

- Lav rente og gode utsikter har bidratt til at det er positivisme i markedet. For vår del gir det seg utslag i flere boligsalg enn det vi er vant til på denne årstiden, sier Helsem.

 Etterspørselen er størst etter eneboliger med bruttoareal fra 180 kvadratmeter og oppover. Det vil si store familieboliger med fire til fem soverom.

 - En skulle kanskje tro at finanskrisen skulle bane veien for de mindre og mer plasseffektive boligene, men hos oss er det de store husene folk ønsker å bygge, opplyser Helsem.

VestlandsHus-kjeden solgte 314 boenheter i 2009 og budsjetterer med 340 solgte boenheter i 2010.