Det må ikke slutte nå

Byggekostprogrammet er avsluttet, men det må ikke slutte nå! I løpet av fem år er det lagt ned et betydelig arbeid i 40 ulike rapporter som opplagt kan bidra til at vi får en bedre byggenæring her i landet. I tillegg til disse rapportene er det et utall andre. Men det hjelper lite med rapporter om budskapet støver ned. Derfor er det nå behov for å formidle denne kunnskapen ut til alle som jobber i næringen.

Mange drømmer om å lage nok en et senter i byggenæringen. Det kan kanskje være rett, men man skal heller ikke glemme de formidlingsmiljøene man allerede har og som fungerer. Vi tenker på Sintef Byggforsk og vi er heller ikke så ubeskjeden å nevne det miljøet vi har i Holberg terrasse i Oslo hvor vi både har Bygg Reis Deg, Norsk Byggtjeneste og Byggeindustrien/bygg.no. Bare i vår lille andedam har vi 75 mennesker som jobber med å formidle stoff til byggenæringen hver eneste dag. Dersom et nytt senter legges til vårt miljø vil man virkelig få synergier.

På avslutningen av Byggekostprogrammet ble det henvist til den boligportalen forbrukerrådet drifter. Det er et godt tiltak. Det ble sagt at denne portalen har 42 000 sidevisninger i en måned. Bygg.no har til sammenligning mellom 800 000 til en million sidevisninger i måneden.

Ett av byggenæringens største problemer er at man hele tiden skal finne opp kruttet på nytt. Det er selvsagt et problem at mange i denne næringen er historieløse. Men vi minner her bare om en sak. Allerede i 1927 ble Norsk Cementforening opprettet under ledelse av Sven Thaulow. Det spesielle med dette var at han bygde opp et informasjonskontor med 23 ansatte som skulle selge inn budskapet om betong til det norske folk. Han lykkes over all forventing. Selvsagt kan vi bygge opp et kontor i dag også som kan bidra til å selge inn hele den norske byggenæringen.

Ellers er vi helt enig med Torger Reve som sier at det å drive FoU i byggenæringen er noe av det mest lønnsomme man kan drive med. Vi er ikke enig med Reve når han sier at denne næringen overhode ikke har drevet med forskning og utvikling. Problemet er at byggenæringen ikke er like flink til å fortelle om dette som forskere som jobber med medisin og andre disipliner som visstnok er mer verdifull.

I forbindelse med arbeidet med boken til EBAs 100 årsjubileum har vi gått gjennom alle årgangene i Byggeindustrien i de siste 25 årene. Der finner vi det ene oppslag etter det andre om nye produkter, nye måter å gjøre ting på og omtaler av prosjekter som den store Trollplattformen. For å bygge en slik kollos måte man selvsagt ha kunnskap. Er ikke dette et eksempel på FoU i byggenæringen godt nok, ja, da må vi melde pass.

På avslutningskonferansen med den etterfølgende tilstelningen på Månefisken var det mange takketaler. For vår del vil vi takke alle aktørene som har bidratt i dette programmet. Vi vil også takke departementet og de fire statsrådene som har vært med i de fem årene programmet har vart. Vi vil gi en spesiell takk til Petter Eiken i Skanska Norge som har vært styreleder for programmet – og vi vil takke Egil Skavang som har vært sjef for programmet.

Men det må ikke slutte nå. Selvsagt må det forskes kontinuerlig. Det å si at vi vet nok er selvsagt tøvete, men nå må vi konsentrere oss om å selge inn det vi allerede vet. Klarer vi det vil vi bidra til å løfte denne store næringen mange hakk.