Ingen avklaring om nytt kulturhistorisk museum

Regjeringen skyver beslutningen om nytt kulturhistorisk museum i Oslo foran seg. Nye utredninger er nødvendig, og noe lokaliseringsvedtak kommer kanskje ikke før til høsten.

Det er særlig to spørsmål statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland (SV), vil ha gransket nærmere. Det ene er trafikksituasjonen på Bygdøy, med tanke på en samlet løsning der. Det andre er reguleringen av Bjørvikaområdet etter nye innspill fra riksantikvar Jørn Holme og Oslo kommune.

– Disse to forholdene er ikke utredet og vurdert godt nok i det materialet vi har i dag. Jeg vil ikke ta en så stor beslutning uten at jeg har det best mulige grunnlaget. Regjeringen må være sikker på at den fatter et vedtak som lar seg gjennomføre, sier Aasland.

Klokt å vente

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo mener det er klokt av Aasland å vente på disse utredningene, men han vil arbeide for at Bjørvika blir løsningen.

– Statsråden er åpen når det gjelder endelig lokalisering, men jeg føler meg trygg på at Kulturhistorisk museum blir lagt til Bjørvika, sier Ottersen.

Aasland innrømmer at det er kommet sterke innvendinger fra Oslo kommune mot at alt skal samles på Bygdøy, men at de selskapene som har kvalitetssikret alternativene, Metier AS og Møreforskning AS, klart anbefaler Bygdøy både på grunn av pris og andre forhold.

– Det er fremdeles økonomiske og museumsfaglige argumenter som taler til fordel for Bygdøy. Jeg ser samtidig at det kan være politiske og utviklingsmessige argumenter som taler for Bjørvika, sier forskningsministeren.

Langt fram til byggestart

Trafikkanalysen er bestilt, og konklusjonene vil ligge på statsrådens bord i april/mai. Når regjeringen vil fatte et endelig vedtak om lokalisering, vil Aasland ikke mene noe om ennå. Uansett vil det gå flere år før byggingen er i gang.

– Det kommer jo stadig nye innspill og ideer, sier hun.

Det siste er fra Kon-Tiki-museets styreleder, Thor Heyerdahls jr, som vil flytte farens flåte og alt inventar til Heyerdahls hjemby Larvik, dersom vikingskipene flyttes fra Bygdøy til Bjørvika.

Aasland vil heller ikke uttale seg endelig om hel eller delt løsning.

– Det hadde vært en fordel med et samlet museum, men foreløpig utelukker vi ingenting, sier hun.

Statsråden vil at både departementet, Oslo kommune, riksantikvaren og Universitetet i Oslo skal bli fornøyd og trekke i samme retning.