- Satsing på FoU er gull verdt

- Det er ingen annen næring enn byggenæringen hvor det er så lønnsomt å drive forskning og utvikling i Norge. På mange måter er byggenæringen en førindustriell næring som har et enormt potensial.

Det var professor Torger Reve fra BI som sa dette på avslutningskonferansen til Byggekostnadsprogrammet.

- I tillegg vil det være svært så innbringende for Norge å bruke mer av pengene som går til klima- og miljøforskning nettopp til byggenæringen. Problemet er at mange forskere er mer opptatt av høyteknologi og genforskning enn å forske på mer enkle og dagligdagse oppgaver. Norge er et lite land og vi kan ikke løse de store utfordringer for verden i medisin eller hva man nå driver med i laboratorier og på universiteter rundt om. Hadde man bare brukt en brøkdel av de midlene Norge bruker til forskning når det gjelder miljø og klima på byggenæringen, ville resultatene blitt enorme, sa han.

Ellers er det nå stor fare for at byggenæringen kan bli todelt.

- Vi får de bedriftene som satser på kompetanseoppbygging og på ledelsesutvikling, og vi får de bedriftene som fortsetter videre uten å tenke på hvilke krav man skal møte i fremtiden. Dessverre gjelder dette de aller fleste bedriftene, men dette er bedrifter som vil forsvinne. Man kan ikke møte fremtiden uten kompetanse, sa Reve.

I Norge er byggenæring viktig på mange måter.

- Ja, den er langt viktigere enn folk flest er klart over. Derfor er det viktig at også politikerne får øynene opp for hva denne næringen betyr. Men skal man få den gevinsten som alle snakker om, da må også samfunnet sammen med næringens egne bedrifter sette FoU mye høyere på dagsorden. Næringen har et fantastisk potensial vi må utnytte. Byggenæringen har en enestående evne til å omstille seg. Men det er en utfordring å få inn nye tanker og evnen til å jobbe annerledes, sa han.

- Nå har vi en historisk sjanse til å få endringer i bygge næringen som vil få stor samfunnsmessig betydning. Denne muligheten må vi ikke skusle vekk, sa Reve.