Hard kamp om midler

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete mener det er behov for et senter innen FoU i byggenæringen. Men uttalelsene hennes på avslutningskonferansen til Byggekostnadsprogrammet tyder på at det kan komme til å bli utfordrende å få tilført nye midler til et permanent FoU-senter i byggenæringen.

Styret i Byggekostprogrammet ønsker at det skal øremerkes en bevilgning over Statsbudsjettet til FoU- og innovasjonsinnsats knyttet til bygg, anlegg og eiendom.

De ønsker 100 mill. kroner pr. år for årene 2011-2014, til sammen 400 millioner kroner, og at det forutsettes minst like stor innsats fra næringens side.

Navarsete sine uttalelser torsdag tyder på at det kan bli vanskelig få ut disse kronene gjennom statsbudsjettet.

- Vi er nå i gang med arbeidet på statsbudsjettet og jeg kan derfor ikke si noe konkret om innholdet her. Men det som er klart er at det skal strammes inn, og vi skal bruke mindre penger i 2011 enn i 2010. Mulighetene til å få inn nye penger vil sitte langt inne hos Jens og Sigbjørn, uttalte Navarsete.

Hun mente forslaget fra styret i Byggekostnadsprogrammet helt klart var spenstig.

- Det skal nå arbeides med en evaluering, som blir ferdig i løpet av mai, av Byggekostnadsprgrammet. Her vil det også komme avklaringer rundt hvordan byggekostandsprgrammets arbeid skal videreføres, sier Navarsete til Byggeindustrien.

Videre vil også temaet om det skal opprettes et nytt FoU- og innovasjonssenter bli sett på i Stortingsmeldingen om byggenæringen.  Denne skal være klar i løpet av høsten 2011.

- Men vi kommer ikke til å vente helt til 2010 med å se på hvordan erfaringene rundt Byggekostandsprogrammet skal føres videre. Det kommer vi til å se på nå fremover, legger Navarsete til.

Hun gjentok også budskapet om at hun ønsker en nær og god dialog med byggenæringen.

- Som samferdselsminister hadde jeg et godt og tett samarbeid med næringen, og jeg ønsker et tilsvarende godt samarbeid nå, avsluttet hun.