Full sykmelding bare unntaksvis

IA-ekspertgruppen foreslår at delvis sykmelding skal bli hovedregelen. Full sykmelding bør bare benyttes unntaksvis ved langtidsfravær, mener gruppen.

Regjeringens ekspertgruppe for et inkluderende arbeidsliv (IA) har arbeidet med forslag for å få ned sykefraværet. Gruppen kommer med en rekke forslag til tiltak som kan bidra. En ordning med gradert sykmelding og omstrukturering av finansieringen av langtidssykefravær skal gi arbeidsgiverne «sterkere insentiver for å forebygge langtidsfravær og utstøtning».

Utvalgets rapport ble overlevert arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) onsdag.

Gruppen tar også til orde for å forlenge egenmeldingsperioden til ti dager – tilsvarende perioden gruppen foreslår skal finansieres av arbeidsgivere.

– Hardt og intenst
Partene som forhandler om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv, skal legge forslagene i rapporten til grunn i den videre prosessen. Den nye avtalen skal tre i kraft 1. mars.

– Vi har jobbet hardt og intenst i to måneder med denne rapporten, sa utvalgets leder Arnstein Mykletun, som er professor ved Folkehelseinstituttet, da han overleverte rapporten.

I de videre forhandlingene vil det trolig være vanskelig for partene å komme med nye store grep som ikke ligger inne i tiltakene ekspertgruppen forslår. Gruppen har vært i dialog med partene underveis.

Ti dagers egenmelding
Gruppen foreslår blant annet å:

* Redusere arbeidsgivernes periode til ti dager, samt utvide egenmeldingsperioden fra tre til ti dager.

* Staten betaler fra den ellevte dagen til åtte uker ut i fraværet. Deretter må arbeidsgiver ta 20 prosent av regningen ved full sykmelding.

* Men staten tar hele regningen hvis det blir brukt såkalt gradert sykmelding som innebærer at den ansatte jobber minst 20 prosent, tilsvarende en dag i uka.

* Oppfølgingen fra arbeidsgiver og Nav overfor den sykmeldte skjerpes.