Look to Britain

Mens fremtiden til Byggekostnadsprogrammet i Norge er usikker kan den britiske søsterorganisasjonen vise til gode resultater etter å ha fått holdt på noen år lenger.

Akkurat som i Norge var det på 90-tallet tydelig at mye kunne gjøres på en bedre måte i britisk byggenæring. I 1994 kom Latham-rapporten som kritiserte en konservativ bransje og kom blant annet med utsagnet; ”hvis du gjør som du alltid har gjort, vil du alltid få det du har fått”. Fire år senere ble flere programmer startet i etterkant av rapporten Rethinking Construction. Målet var å bygge billigere, riktigere, raskere, sikrere og mer produktivt gjennom bedre prosjektprosesser.

Disse programmene ga resultater, og i 2003 bestemte myndighetene seg for å samle dem i organisasjonen Constructing Excellense (CE). Syv år senere er det næringen selv som i stor grad finansierer driften.

CE fungerer i dag som den sentrale brobyggeren mellom næring, kunder, myndigheter og forskningen i England. Dens overordnede målsetting er å forbedre de konkrete resultatene i form av bedre bygde omgivelser. Strategisk oppnås dette gjennom:

• høyere produktivitet og bedre konkurranseevne

• forbedring av næringens omdømme

• engasjement og deltakelse

Aktivitetene er samlet på fire programområder; hhv Innovasjon, Kunnskap om beste praksis, Produktivitet og Engasjement for å endre kulturen i næringen.

– Vi er en nonprofit-organisasjon med kjernefinansiering fra medlemsbedrifter som betaler en årlig avgift. Vi får også offentlig støtte til enkelte prosjekter, samtidig som vi selger kommersielle produkter som rapporter, opplæring og nettjenester, sier Don Ward i Constructing Excellense til Byggeindustrien.

– Hvordan har CE påvirket britisk byggenæring?

– Næringen har blitt mye flinkere til å samarbeide de siste 15 årene. Blant annet har vi blitt mye bedre på HMS, samt fått et nytt fokus på de miljømessige konsekvensene og å redusere avfall og, svarer han.

Ward trekker frem flere britiske endringer som er en direkte konsekvens av programmet. Offentlig sektor har blant annet forandret sine anskaffelsesregler. Det er ikke lenger lov å velge anbud kun basert på pris, men man skal også hvilken tilbyder som gir mest valuta for pengene.

Byggekostnadsprogrammets avslutnings- og oppsummeringskonferanse arrangeres 4. Februar på Radisson BLU Plaza Hotel i Oslo. Der kan du blant annet høre Don Ward fortelle mer om Constructing Excellence.

 Les mer om Constructing Excellence i Byggeindustrien nummer 2.