Urovekkende

Innslaget på Dagsrevyen tirsdag kveld om situasjonen på mange skoler med yrkesrettet utdanning var urovekkende, men dessverre en sann beskrivelse av situasjonen. Det er alt for mange elever som gir blanke i å møte opp til timene. Fraværet er ekstremt høyt, men systemet er slik at disse ungdommene likevel får sine karakterer og vitnemål. Problemet er jo at ungdommene får sjokk den dagen de skal ut i arbeidslivet.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var også med i programmet – og hun var tydelig rystet av det hun så. Men dessverre er det politikerne som har laget dagens skole. Lærere og skole er fratatt nærmest en hver mulighet til å reagere – og mange elever utnytter et hvert smutthull på å slippe unna. Det er bare et fåtall som synes å ta utdannelsen alvorlig.

Det ble laget reportasje fra en rørleggerklasse. Stakkars de rørleggerfirmaer som får denne type elever inn som lærlinger. Mange av dem virker komplett udugelige til det meste.

Vi er overbevist om at hadde det vært litt med struktur – og hadde elevene tatt pliktene like alvorlig som rettighetene, ja, da tror vi at mye kunne ha vært annerledes. Som på mange andre områder er det misforstått snillisme som skaper slike situasjoner. Dette kan vi i ikke leve med. Fortsetter vi på denne galeien blir dette en bjørnetjeneste også for ungdommene - og de ødelegger totalt for sin fremtid. I dette tilfelle tror vi kun på motivasjon kombinert med litt mer orden og disiplin.