Verven

Verven

Sted: Mandal

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad inkl mva: 250 millioner kroner

Bruttoareal: 10.000 kvm

Byggherre: Kastellegata Eiendom

Totalentreprenør: BRG Entreprenør

Teknisk totalentreprenør: ERV Teknikk

Arkitekt: Arkitektkontoret JoB

Rådgivere: RIB og RIGeo: SWECO - RIAku: Sinus - RIBr: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Betongelementer: Nor Element - Taktekking: Icopal Tak Sør - Aluminiumsfasader: Tore Andersen - Vinduer: NorDan - Maler og gulvlegger: Malermester Knutson - Parkett: BO Andren - Utv. mur og flis i leil: Arnt Kristensen - Innv. flis i butikk: Br. Olsen Mur og Flis - Blikkenslager: Warmbroth - Kjøkken: Kjøkkensenteret Strai - Rekkverk: Rinde Recon - Innerdører: Nordic Dørfabrikk - Byggevarer: Neumann Bygg - Anleggsgartner: Landskapsentreprenøren

 

I Mandal har BRG bygget Verven, en kombinert bolig- og næringsutbygging som består av tre bygg med 57 leiligheter og 3.000 kvadratmeter næringslokaler.

De tre byggene har et samlet areal på 10.000 kvadratmeter. Tiltakshaver er Kastellegata Eiendom AS, som er eid med 50 prosent hver av BR Gruppen og Norges Gruppen. Byggene er tegnet av Arkitektkontoret JoB og ført opp i totalentreprise. Total pris er 250 millioner kroner inkl mva. Byggestart var i februar 2008. Deler av næringslokalene ble tatt i bruk i november 2009. Hele prosjektet skal stå ferdig i mars i år.

57 leiligheter
De tre byggene inneholder totalt 57 leiligheter. Størrelsen varierer fra 64 til 145 kvadratmeter. Ved salg var gjennomsnittlig kvadratmeterpris 38.000 kroner. Medeier Roald Reme i BRG beskriver standarden som høy. Det er lagt til rette for kabel-TV. Alle leilighetene har gode solforhold og egne terrasser eller balkonger. De største terrassene er på 75 kvadratmeter. Noen av toppleilighetene har terrasser som dekker tre sider av leilighetene. Alle leilighetene har universell utforming. I underetasjen er det en parkeringsplass per leilighet. Mellom byggene er det to takhager på cirka 500 kvadratmeter med plener, heller, beplantning, benker, lekeapparater og belysning. De som kjøper leilighet vil få tilbud om å kjøpe eller leie båtplass i båthavnen som er anlagt rett foran byggene. Mellom byggene og sjøen er det en offentlig tilgjengelig bryggepromenade. Fra leilighetene er det utsikt mot Mandal sentrum, Mandalselva, Mandal gjestehavn og Gismerøya.

Næringslokalene på 3.000 kvadratmeter fordeler seg på en Meny-butikk på 2.000 kvadratmeter, kontorer på til sammen 500 kvadratmeter og mindre butikklokaler på totalt 500 kvadratmeter.

Peling og kompensert fundamentering

Tomten er på sju mål og har tidligere huset Marna Motorfabrikk. Anleggsleder Jan Ludvik Ilebekk sier at grunnen dels er fjell og dels utfylt sjøbunn.

– Det har vært nødvendig med peling til fast fjell under Bygg C, med 300 stålkjernepeler. De lengste er på 40 meter. Promenaden langs sjøen hviler på 100 peler.

Grunnen under Bygg AB har ifølge sivilingeniør John Sigve Helleren i Sweco Norge kompensert fundamentering. Sweco var rådgivende ingeniør for grunnforholdene i prosjektet.

Reme sier at bygging på en trang tomt og så nær vannet var krevende. – På grunn av at byggene ligger tett opptil utløpet av Mandalselva er parkeringskjelleren støpt vanntett. Det går også trafikkerte veier tett inntil tomten.

To av byggene er tilnærmet rektangulære, men det tredje har L-form. Bærende konstruksjon er i hovedsak plasstøpt betong, supplert med stål. Takene er flate, isolerte og tekkede. Fasadene har en gråbrun teglforblending av steiner som trekker lite fukt (klinkers). I leilighetene er det parkett og flis på gulv og vegger av gips eller betong. I næringslokalene er det flis, skifer og parkett på gulvene.

Godt inneklima
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Byggvarme ble brukt til å fjerne fukt fra konstruksjonen. Tegl gir vedlikeholdsvennlige fasader. Alle vinduer er belagt med aluminium utvendig. Ifølge Roald Reme har det vært viktig å skape bygg som krever minimalt vedlikehold.

I leilighetene er et brukt Granab gulv. Det er 35 cm mellom parkett og betongdekke og i dette rommet ligger alle tekniske installasjoner. Både leilighetene og næringslokalene har elektrisk oppvarming og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Noen av leilighetene har i tillegg gasspeis. Det er boligsprinkling i leilighetene og sprinkling i parkeringskjelleren og deler av næringslokalene. I kontorene og deler av næringslokalene er det brukt soldempende glass. Bruk av naturmaterialer eller lavemiterende byggematerialer, rent bygg og balansert ventilasjon skal sikre godt inneklima. Utenfor byggene er det nedkast av søppel fordelt på seks fraksjoner. Søppelet havner i sju kubikkmeter store containere som tømmes med spesialbil. 

Ingen fraværsskader
Ilebekk forteller at cirka 100 personer var i aktivitet på byggeplassen da aktiviteten var på topp.

– Byggearbeidene skjedde uten noen fraværskader. Sorterings-graden for byggavfall var på 79 prosent. I tillegg ble 60 prosent av restavfallet sortert på mottak.

Reme sier byggingen av Verven har vært lærerik. Han trekker fram bruk av tegl og tette konstruksjoner som ekstra lærerike. Ilebekk sier at det er aktuelt å trykkteste en av leilighetene.

– Jeg føler meg trygg på at den vil ligge innenfor de nye forskriftskravene til luftgjennomgang.

Sivilarkitekt Jan Jakobsen i Arkitektkontoret JoB AS sier at hans største utfordring var å skape et godt prosjekt i en liten og sårbar by.

– Jeg mener vi har fått til bygg som glir inn i Mandal til tross for størrelsen. Leilighetene har gode kvaliteter. Ved at de er fordelt på tre bygg blir det mye luft rundt dem.

Tekst og bilder: Ole Harald Dale


Flere prosjekter