Nydalshøyden bygg A

Nydalshøyden bygg A

Sted: Oslo

Prosjekttype: Næringsbygg

Kontraktsum eks. mva:
350 millioner kroner

BTA: 20.000 kvm

Byggherre: Avantor AS

Totalentreprenør:
Vedal Entreprenør AS
(i samarbeidskontrakt)

Arkitekt:
Kosbergs Arkitektkontor AS

Rådgivere: RIB: Rambøll Norge - Interiørarkitekt SATS: NSW Arkitekter & Planleggere - Interiørarkitekt TVNorge: Kristin Jarmund Arkitekter - Interiørarkitekt DNK: Zinc - RIV for Avantor: Erichsen & Horgen - RIE for Avantor: Elgenius - RIV, RIE: Norconsult - LARK: Cowi - RIBR, RIAKU, RI Energi: Multiconsult - Rådgiver lås/sikkerhet: Tradeco

Underentreprenører og leverandører: Totalteknisk entreprenør: YIT - Utleie: Lambertsson/UCO/Stavdal Utleiesenter - Fundamentering kran: Smefa - Utleie bemanning: Marbre Eiendom - Prov. tetting og taktekking: Hesselberg Tak - Avfallsbehandling: Franzefoss Gjenvinning - Stillas: ThyssenKrupp Xervon - Riving: Romerike Maskin - Prefab og brannisolering stål: Contiga - Lev. gips: Scandico - Fasadeplater: Steni - Klimavegg: Porten Bygg - Innvendige vegger, himling, absorbenter, listverk, datagulv, foringer: SLS Montasje - Datagulv: Sana Bygg - Glassfasader: SG Bøckmann - Gulvavretting: Perras Gulvservice - Fasadevasksystem: AMV Koltek - Heis: Uniheis - Vinduer: NorDan - Storkjøkken: Metos - Skylights/plasttak: Vector Foiltec GmbH - Solavskjerming: Denorma Krone - Maling: Celander - Ståltrapper: Stokke Stål - Røykluker: Overlys - Gulvbelegg/tepper/parkett: Intep - Branntetting: Thermax - Blikkenslager: Viggo Sandgrav - Lås og beslag: Dorma Norge - Fliser: BBM i Norge - Karuselldører: Boon Edam - Vinduer mot atrium og ståldører: Landsbygg - Betonggulv: Tiller-Vimek - Betongsliping: Betotec - Glass/systemvegger: Moelven Nordia - Foldevegger: Saxi Produkter - Avuditoriestoler: Skeie - Epoxygulv: BAS 2 - Muring: XK Mur & Puss - Ståltrapper og rekkverk: Odd Aronsen Mek. Ind. - Foldeport: Norport - Rullesjalusi: Haby Norske Sjalusier - Utomhusarbeider: Oslo Vei - Innvendige dører: SSC Joinex - Innredning: C & D Snickeri - Fuging, epoxy: Haavard Mørk Drift - Sykkelbod: Gunnebo Troax - Kraner: Kranor - Fasadekasser kledning: Alvdal Skurlag - Sykkelstativ: Haniss

Oppå en allerede eksisterende parkeringskjeller, ferdigstiller Vedal Entreprenør i disse dager et nytt kontorbygg for Avantor i Nydalen i Oslo.

Bokstavrekkefølgen til tross; det første av de tre byggene som sto ferdig i 2005, er bygg B og huser Politiets Sikkerhetstjeneste. Bygget som nå står ferdig, heter bygg A, og ligger ved siden av bygg B. Bygg C, det siste i trilogien, er under prosjektering og skal ligge enda lenger vest.

Det er ikke mange områder i Oslo som på et par tiår har gjennomgått en slik transformasjon som det Nydalen har gjort. Fra å huse tung industri, med Christiania Spigerverk og Nydalens Compagnie i spissen, ble store deler av området kjøpt av Avantor. Nydalen er omregulert til næringspark og boliger, noe som i tillegg til beboere har gitt Nydalsbyen hittil 8.000 arbeidsplasser og 10.000 elever og studenter. Fastboende, arbeidsplasser og studenter har unnlatt å gjøre Nydalsbyen til en sovende kontorby. Den er høyst levende, ikke minst takket være denne mangfoldigheten.

– Avantor står for all utbygging og forvalter de fleste byggene, og vi videreutvikler også for andre store eiere. Vedal Prosjekt var samarbeidspartner for oss også på BI, så etter det gode samarbeidet der var det naturlig å forhandle frem en ny samarbeidsentreprise med Vedal for denne tomta, sier prosjektleder Frøydis Rørtveit i Avantor.

– Byggingen ble satt i gang uten leietakere. Det var et beskjedent ledig areal i Nydalen, og vi følte det var et potensial for nye bygg. Så har vi da også i denne perioden fått flere større leietakere, bekrefter Rørtveit.

IT og media
IT-bransjen er sterkt representert i Nydalen, men det er mediebedriftene også; De Norske Bokklubbene, Hjemmet Mortensen, trykkeriet til Schibsted, innspillingslokaler for TV2, samt Nordisk Film holder alle til her. TVNorge føyer seg til listen, de tar i bruk to og en halv etasje og blir den største leietakeren i bygg A.

– Da vi startet planleggingen var utfordringen å lage et bygg som kan tilby både lys og luft, slik det kreves av moderne kontorbygg i dag, men som samtidig har optimal energiøkonomisering. Det bygges næringsbygg som er som rene glasshus, det skal vi arkitekter i Nydalen konkurrere med. Vi valgte derfor å benytte en høyglans platekledning i brystningsfeltene for å illudere et glassfelt, med rammer og dragere av formstøpte elementer og steniplater, sier Ragnvald Halset, arkitekt i Kosbergs Arkitektkontor. Underveis i byggingen ble det også foretatt en fasadeendring. Man gikk bort fra den tiltenkte teglfasaden, og valgte i stedet en klimavegg med glass og steniplater.

– I en samarbeidsentreprise må vi gjennomføre endringer underveis. Her var ikke alle avgjørelser tatt da vi skulle begynne å bygge, leietakerne har jo kommet til etter at bygget var reist.

I midtsonen mellom de to fløyene var det planlagt åpen kantine i én etasje. Underveis prosjekterte vi om, trakk taket helt opp og etablerte dermed en stor lysgård. Det ga færre utvendige flater og mer lys, samtidig som det var energimessig lønnsomt og ikke innebar kostnadsmessig vesentlige større utgifter, forklarer prosjektleder i Vedal Entreprenør, Ole Vestersjø. I tillegg måtte det tas hensyn til at det var leietakere på plass i hele byggeperioden i den allerede eksisterende parkeringsetasjen under bygget.

Foiltec
Taket som ble hevet er på ca. 300 kvm og har en Foiltecløsning. Det består av fire med plast som sikrer isolering. Ved hjelp av kompres-sorer holdes lufttrykket konstant.

– Det tyske firmaet kom selv og satte opp bæresystemet. Det var i januar, og under selve monteringen av plastputene kunne det ikke være kaldere enn 5 plussgrader. Det ble løst ved at vi satte et telt over konstruksjonen ved montering. Foiltec gir minimalt med synlige bærende og forstyrrende profiler, og slipper derved inn mye lys. I tillegg er vaskesystemer for renhold unødvendig, alt er selvrensende, sier Vestersjø.

Kosbergs Arkitekter har tegnet et sjuetasjers bygg med fløyer med varierende dybder. Det i seg selv bidrar til den fleksibiliteten i arealløsninger og rominndeling som Avantor ønsket å oppnå. Opprinnelig var det en oppdeling internt på 30/70 i forhold til kontorer og åpent landskap. Det tekniske anlegget er i en viss grad dimensjonert ut i fra dette. Løsningene er tenkt ut i forkant med generalitet i infrastrukturen. Under byggeprosessen ønsket TVNorge å endre sine planer til større, åpne arealer. Det tekniske anlegget tålte denne endringen – fleksibiliteten i bygget besto prøven.

TV-studio
Men TVNorge hadde også andre krav som måtte tilfredstilles. Det viktigste var å tilpasse arealene for to tv-studioer. Det ble gjort beregninger på å fjerne noen søyler for å lage et studio over to etasjer. Men de var jo allerede dimensjonert for de lastene som skulle komme, slik at det ikke var mulig å utveksle disse nye vektene som da måtte komme.

– Første etasje har en halv meter høyere himlingshøyde enn resten av etasjene. Utfordringen blir jo å lage et godt klima i studio når vi skal forholde oss til den faktiske himlingshøyden. Den tilførte energien med studiolamper, skal evakueres, samtidig som luft skal kjøles ned. Egne ventilasjonsaggregater forsyner studioet kontinuerlig med kaldluft. I tillegg skal systemet være tilnærmet lydløst.

Norconsult prosjekterte og YIT bygde et studio som utvilsomt vil klare disse utfordringene, sier Vestersjø.

– Ved planlegging av et kontorbygg gjøres det jo et overordnet valg, i det at man på en fornuftig måte prøver å rettlede fremtidige leietakere ved å forklare de mulighetene som finnes. Og samtidig peker på de begrensningene som eventuelt vil ligge i det tekniske anlegget. Det å tegne og å bygge et moderne kontorbygg uten at leietakerne og deres behov, er klarlagt, er en utfordring, bekrefter arkitekt Halset.

Energi og miljø
Bygg A har stendervegger på 30 cm, og tre lags vinduer med verdier på 0,7.

– Å forsyne egne bygg med egen energi er viktig for vår miljøprofil. Siden alle leietakere ennå ikke er inne, er beregningene avhengig av hva deres aktivitet går ut på. Den energiberegningen som er foretatt sier en verdi på 131 kWh pr. kvm pr. år. Da er det ikke tatt hensyn til at energien skaffes til veie fra vår energisentral, sier Rørtveit.

Energisentralen ble bygget i 2002/2003, og er den største i Nord-Europa i sitt slag. 50 prosent av den energien som produseres til den tilknyttede bygningsmassen er miljøvennlig, gjenvunnet energi, utvunnet av jordvarmeteknologi. Det er 170.000 kvm bygningsmasse som oppvarmes og 135.000 kvm som kjøles basert på varmepumper og fra overskuddsvarme fra byggenes kjøleanlegg.

Når hele Nydalen er ferdig utbygget vil Avantors energisentral i full drift kunne spare 4.500 tonn Co2 i året.

Men TVNorge blir ikke alene i bygg A. SATS har valgt å legge sitt hovedkontor dit. IMG, Academic Work og Direktoratet for nødkommunikasjon tar også i bruk større arealer der.

– Tilpasningene underveis med nye leietakere som kom sent inn i prosessen, er krevende. Men en profesjonell utbygger som Avantor vet hva som forlanges i et slikt bygg for at det skal ha nødvendig fleksibilitet, kvalitet og driftsikkerhet for å tilfredsstille leietakernes krav og ønsker. I tillegg til at de har erfaring og kunnskap til å gjennomføre slike krevende tilpasningsprosesser med suksess, avslutter Vestersjø.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter