Hjertnespromenaden

Hjertnespromenaden

Sted: Sandefjord

Prosjekttype: Boliger med 50 leiligheter

Kontraktsum eks mva: 126 millioner kroner

BTA: 8.291 kvm, parkering og boder: 2.492 kvm

Byggherre: Hjertnespromenaden AS (Hotvedtmoen AS / Backe Prosjekt AS)

Totalentreprenør: Buer Entreprenør AS

Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter AS

Rådgivere: RIBR: Norconsult - RIB: Sivilingeniør Tore Mathisen - RIG: Multiconsult - LARK: Gullik Gulliksen - RIV og utførende: Ventilasjonsbygg - RIV sanitær: Olaf B. Terjesen - RIE og utførende: Sandefjord Elektro

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Carl C. Fon - Armering: Porsgrunn Armering - Byggevarer: Optimera Øst - Murer: Murmester Tollefsen - Maler- og flisarbeider: Hoff Interiør & Håndverk - Takelementer: Lett - Tak Systemer - Systemhimling: Kjønnerød Montasje - Lås og beslag: Låsgruppen, Sandefjord - Tekking/membran: Protan Tak, avd. Vestfold - Betongelementer/trapper: Nor Element - Betongelementer/dekker: Färdigbetong - Betongelementer: Ulricehamns Betong - Innv. dører: Nordic Dørfabrikk - Kjøkken/bad/garderobe: HTH Kjøkkenforum - Gulv- og dekkestøp og gulvavretting: Thunberg - Betong: Nor Betong - Stålkonstruksjoner: Svein R. Jakobsen - Brannsikring: Bygg og Brannsikring Østlandet

Deler av den ærverdige Hjertnespromenaden har de senere årene ikke engang levd i skyggen av sin gamle fordums prakt. Fra å friste en kummerlig tilværelse som parkeringsplass har Buer Entreprenør AS nå ferdigstilt et nytt boligprosjekt med 50 leiligheter.

Hjertnespromenaden var i sin tid selve inkarnasjonen på status og det fasjonable i Sandefjord. Langs gaten som går fra torget og langs Badeparken var på nordsiden bekranset av staselige sveitservillaer med overdådige hager. De var reist på slutten av 1900-tallet i skipsfartens storhetstid, og også senere bebodd av de som tjente store penger på industrieventyret hvalfangst. I en beskrivelse fra 1926 påstås Hjertnespromenaden å være byens Champs-Élysées. «Mange store mænd, byens og badets gjester, konger og fyrster og berømtheter har vandret denne gaten», sies det.

Mange års debatt
De fleste av de engang så populære sveitservillaene ble begynt revet i femtiårene og heldigvis avsluttet i løpet av tiåret etter. De få gjenværende er fredet, men også i prosjektets nordre del, i Torggata, ligger det en sjarmerende rekke av gammel trebebyggelse. Diskusjonen om tomtas fremtid har opptatt kommunens planleggere og engasjert byens innbyggere i flere tiår. De mest håpefulle så muligens for seg en gjenreising av den en gang eksisterende bebyggelsen.

Seks bygningskropper
Nå er det igjen boliger på denne tomta, riktignok i et annet omfang og i en mer moderne tidsånd. Ca. 8.200 kvm fordelt på seks frittliggende bygningskropper, med 50 leiligheter og noen næringsarealer i første etasje under to av byggene. Under det hele en parkeringsetasje med 60 plasser, tekniske rom og boder. Nøysom planlegging av plasseringen av bygningskroppene var viktig. Mellom Hjertnespromenaden og Torggata er det en åpen akse med siktlinje mot nord til spiret på Sandefjord kirke, men også sørover mot Badeparken.

Innenfor området er det anlagt et lite torg med et ambisiøst nivå på utomhusarbeidet.

Klatreplanter vil smykke arkitekturen, bøkehekker vil være med på å skjerme boenhetene på bakkeplanetater. Mellom lekeapparater og benker finner vi tråkkheller og elvesingel.

Mezzaninetasjer
Alle leilighetene har balkonger eller terrasser. De aller fleste enhetene som ligger øverst har utsikt ut mot fjorden. Utformingen har gitt rom for spennende løsninger og store himlingshøyder. Fra 2,50 til 3 meter, sju av de mindre leilighetene og to av de større har mezzaninetasje med en høyde helt opp til 5,40.

Det er ennå ikke fjernvarme i området, men alt er tilrettelagt for dette i prosjektet. Hjertnespromenaden har balansert ventilasjon med gjenvinning, og vannbåren gulvvarme i alle rom, unntatt våtrom som har elektrisk varme i gulvene.

Bak utbygging av Hjertnespromenaden står Hotvedtmoen Eiendomsselskap AS og Buer Prosjekt AS. Totalentreprenør er naturlig nok Buer Entreprenør, med arkitektene Lund og Hagem som ansvarlige for utformingen.

Store deler av det gamle Sandefjord sentrum står på tømmerpeler, noe Buer også støtte på da grunnarbeidene tok til i januar 2008.

– Forurensningene fra en bensinstasjon måtte kjøres til deponi. I tillegg var det leire og høy grunnvannstand, noe som vi måtte løse med kalkpeling, sier Buer Entreprenørs prosjektleder Per-Erik Skoglund. Spuntingen krevde forsiktighet utover det vanlige for å unngå setningsskader; en av de gamle sveitservillaene ligger få meter fra byggegropa.

Trang byggeplass
De seks byggene varierer i høyde, men ingen er høyere enn fem etasjer. De befinner seg ikke bare nær de tilliggende bygninger, men har også et beskjedent areal seg i mellom. Det merket entreprenørene i byggefasen.

– Det har vært en trang byggeplass. Vi fikk lov til å bruke en av sidegatene som riggområde. Det var faktisk avgjørende at vi fikk etablert utomhusområdet på et tidlig stadium. Betongdekket over parkeringskjelleren kunne brukes som lagerplass. Vi bygde reoler inne på dekket slik at det var pakket og merket for hver leilighet. Målet var å kunne heise materialer rett inn der det hørte hjemme. Men det var krevende å få flyt i logistikken, både med materialer inn og avfall som skulle ut, forteller Skoglund.

Store variasjoner
Fasadene består av både luftet puss, pusset tegl og trekledning i svalganger mellom husene og i de private arealene på balkonger og terrasser. De seks bygningskroppene har et levende uttrykk; den komplekse geometrien skaper sprang, vinkler og mange overflater, og få like leilighetstyper. Da forsvinner også en eventuell fordel av gjentakelseseffekten, også i fasadearbeidet der det er brukt stillaser.

Mot Hjertnespromenaden er den ytterste rekken, tre av byggene, strukket i lengderetningen, og for å sikre gode lysforhold til leilighetene er det lagt inn et lite atrium, slik at dagslys kommer inn fra tre sider. For å hindre innsyn fra forbipasserende på bakkeplan eller fra andre leiligheter er atriene kledd med frostet glass.

Som vi nevnte var det å ha bolig i Hjertnespromenaden tidligere sterkt knyttet til status og god lik-viditet. Det blir ikke mindre attraktivt nå. Leilighetene ligger eksklusivt til og er nok etterlengtet for en kundegruppe som vet å sette pris på beliggenhet, kvalitet i utførelsen, og med stilsikker design og detaljer.

– Det er en spesielt krevende kundegruppe. Tilvalgene skaper en del uforutsigbarhet i fremdriftsprosessen. Vi valgte å separere det ut til hvert enkelt fag, slik at våre underentreprenører koordinerte dette arbeidet selv, sier Skoglund. Slik det ofte er i kontraheringsprosessen har også Buer Entreprenør valgt å skjele både til pris og leveringsdyktighet. Det har resultert i at samtlige firmaer, unntatt noen av leverandørene, er fra Vestfold.

– Vi føler jo trygghet i å kontrahere de firmaene vi kjenner fra før, bekrefter Skoglund.

Bedre føre var
Per-Erik Skoglund ønsket å ta visse grep for at aktørene skulle fungere som en helhet, og ha en god dialog. Det var enkle, men viktige problemstillinger: Hva skal til for at vi skal tenke likt? Hva er vi opptatt av?

De viktigste målene for alle var fremdrift, HMS og kvalitet. Dette er viktig for alle fag, men Skoglund ville knytte dette opp til forskjellige utfordringer. For første gang inviterte Buer saksbehandlere og baser fra de forskjellige fagene til seminar i Risør, til sammen over 20 personer.

– Oppstartsmøtene har en tendens til å være veldig tekniske og dreie seg om det som har med teknisk kvalitet å gjøre. Men det bør det jo være en selvfølge at vi mestrer. Vi måtte heller tenke målsettinger, og få en eierskaps- og ansvarsfølelse for prosjektet. Håndverkerne skal utføre jobben og de må kunne stille krav til saksbehandlerne for å få det rette grunnlaget. Vi fikk definert en del banale, men viktige mål. Å få fremdriftsplaner fra de forskjellige fagene og få dette koordinert i en felles hovedplan. Og, ikke minst, kunne kommunisere om de problemene som måtte oppstå underveis, sier Skoglund.

Det var positive tilbakemeldinger i ettertid fra de som deltok, som kunne melde at samarbeidet og hensyn til andre fag fungerte bedre enn i andre prosjekter.

– Vi ser klart nytten og effekten av en slik samling. Den som oftest får merke en umiddelbar effekt er maleren som ser at han får mindre flikking på overflater fordi færre andre har kommet bort i hans arbeider. Det blir også en mye bedre tone og ikke personlige problemer. Buer kommer sikkert til å kjøre noe tilsvarende igjen, men det kommer selvsagt an på hva slags prosjekt det er, avslutter Skoglund.

Tekst: Trond Joelson
Foto: Trond Joelson og Leif Øyen


Flere prosjekter