Bemanningsbyråene ut av krisen

Bemanningsbransjen i Oslo vokste med 21 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor, viser kvartalsstatistikken til NHO Service. For hele landet er veksten på ti prosent.

– Bemanningsbransjen er nå i ferd med å legge de dårlige tidene bak seg, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service.

Det er særlig i Oslo og Østlandsområdet at utleie av arbeidskraft har tatt seg kraftig opp. I Oslo var veksten fra tredje til fjerde kvartal på hele 21 prosent.

– Ut fra våre tall ser det ut til at krisen på Østlandet i stor grad er over. Men også i andre tett befolkende områder som Telemark, Rogaland og Hordaland har veksten vært kraftig de siste månedene.

De som fortsatt sliter, er industritette områder på Vestlandet og Sørlandet.

Krise i 2009

For landet som helhet var veksten i bemanningsbransjen på ti prosent.

– Det er tre år siden vi sist så tilsvarende vekst fra tredje til fjerde kvartal, sier Hagelien.

Det er likevel et godt stykke igjen til bransjen er tilbake til rekordaktiviteten i 2008. Fjerde kvartal i fjor leide bemanningsselskapene ut 17 prosent færre timer enn på samme tid året før.

2009 var et svært vanskelig år for bransjen med en nedgang på 21 prosent i utleie av personell. Rundt 60 bemanningsbedrifter måtte legge ned, de fleste av dem var små selskaper.

– Men mange bedrifter har vært gode til å omstille seg, slik at bransjen som helhet nå er styrket i forhold til markedet, sier Hagelien.

Offentlige kunder

Det offentlige har i løpet av fjoråret vokst kraftig som kunde for bemanningsbransjen.

– Det er stor mangel på pedagogisk personale som kan jobbe i barnehager og skoler. Gjennom hele fjoråret har det vært stor økning i antall oppdrag for å skaffe lærere og barnehagepersonell.

Det har også vært vekst i utleie av personell til hoteller, restauranter og kantiner og til butikker og handelsvirksomheter, viser kvartalsstatistikken fra NHO Service.

Rekruttering til faste stillinger ligger fremdeles på et lavt nivå.

– Rekruttering til faste stillinger ligger mer enn 40 prosent under nivået i fjerde kvartal 2008. Men nå er det vekst igjen, også på det feltet. Og særlig rekruttering av ledere, her har det vært en fordobling siden i fjor sommer, sier Even Hagelien.