Ekstra kald januar i sør

Årets første måned havnet på en 9.-plass blant de kaldeste januarmånedene som er målt i Norge, til tross for nesten normal temperatur i nord.

Ser man hele landet under ett, var månedstemperaturen 2,9 grader under normalen for januar. Samtidig fikk vi bare litt over halvparten så mye nedbør som normalt, opplyser Meteorologisk institutt.

I Sør-Norge var dette den kaldeste januarmåneden på 23 år. For mange målestasjoner satt opp etter 1987 ble det satt kulderekord: Andre stasjoner, med lengre historie, kunne melde om temperaturer 7-8 grader under normalen.

Også Vestlandet var betydelige kaldere i årets første måned enn det som er vanlig. Landsdelen var 4,5 grader kaldere enn normalen. Likevel var det enda 2,4 grader ned til rekorden fra 1942. Både vestlendingene og øvrige nordmenn opplevde da den kaldeste januarmåneden siden målingene startet i 1900.

Lenger nord var ikke vinteren nevneverdig strengere enn den pleier. Januartemperaturen i Nord-Norge var skarve 0,1 grader under normalen. På Svalbard var det enda mildere. Svalbard lufthavn var 8,1 varmere enn vanlig. Med 5 plussgrader 18. januar satte de arktisk varmerekord for januar 2010.

Laveste målte temperatur i januar var -42,4 grader på Tynset, mens Sunndalsøra nok en gang sto for den høyeste noteringen: 11,4 varmegrader.