Lånelysten gikk ytterligere ned i desember

Lysten til å ta opp nye lån ble redusert blant folk flest gjennom hele fjoråret. I desember bikket lånelysten ytterligere ned.

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld var ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå på 4,1 prosent. Dette er et fall på 0,7 prosentpoeng fra måneden før.

Vanligvis tar folk flest opp 10 milliarder kroner i nye lån i året. Men de siste 12 månedene fram til utgangen av desember økte gjelden med 3,406 milliarder. Dette gir den laveste vekstraten for nye lån på mange år.

– Dette er overraskende. Vi ventet en nedgang i årsvekstraten, men ikke så mye. Den ble flere tideler lavere enn det vi og andre har lagt til grunn. Vi må tilbake til slutten av 1990-tallet for å se noe lignende, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NTB.

Kutter investeringer

At bedriftene reduserte gjelden sin kraftig i desember var ifølge Andreassen ikke så overraskende. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at tolvmånedersveksten i gjelden for ikke-finansielle foretak var på minus 1,4 prosent. Dette er et fall på hele 16,9 prosentenheter fra inngangen av 2009.

– Bedriftene ønsker ikke å låne så mye, og kutter investeringene, sier han.

Forbruksvekst

Men for husholdningene er tallene svært overraskende. Dette fordi forbruket øker kraftig, sparingen faller, og det er en høy omsetning på boligmarkedet.

– Forbruket hadde en årlig vekst på 10 prosent i fjerde kvartal. For å få dette regnestykket til å gå opp, må husholdningene redusere bankinnskuddene, eller selge andre aktiva, sier Harald Magnus Andreassen som ikke er bekymret for de overraskende tallene.

Ikke faresignal

Det aller beste for norsk økonomi er at gjeldsveksten holder seg på et normalt nivå. Men Andreassen ser likevel ikke store faresignaler i at folk flest tar opp atskillig mindre nye lån enn for ett år siden.

– Hvis ikke de andre indikatorene var så positive, ville jeg vært urolig for husholdningene. Men det positive bildet for husholdningene snus ikke opp ned av ett svakt tall i desember, sier han.