Prisrekord for boliger

Prisene på boliger var 3,4 prosent høyere i januar i år enn i desember i fjor. Dette gir prisrekord, 2 prosent høyere enn toppmåneden august 2007.

Boligprisene er nå 13,1 prosent høyere enn for ett år siden, viser statistikken som ble lagt fram av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) mandag.

I desember 2009 lå boligprisene 1,4 prosent lavere enn i november. Det var den eneste måned med prisnedgang i fjor.

– Ingen overraskelse

I januar i år gikk prisene opp igjen, i tråd med forventningene til eiendomsmeglerforbundene.

– Det er ingen overraskelse at boligmarkedet tar seg opp i januar. Fortsatt lav rente, lav boligbygging, få boliger til salgs, stor etterspørsel og et sannsynlig oppdemmet behov i markedet forklarer den høye prisveksten, sier nestleder Torbjørn Ek i Eff.

Ek forklarer at folk ikke lenger tør å selge boliger før de har kjøpt noe nytt. Han beskriver det som karakteristisk for nåværende periode at folk kjøper ny bolig før de selger sin gamle, og dermed får man et mindre antall boliger til salgs.

Tromsø månedens overraskelse

Prisøkningen i januar gjelder for alle typer boliger. Prisene på leiligheter har økt minst fra desember i fjor til januar i år (2,6 prosent høyere), men har samtidig økt mest det siste året (13,9 prosent). Eneboliger har hatt en prisøkning på 5,5 prosent i januar, mens prisen på delte boliger har økt med 4,7 prosent.

Statistikken som ble presentert mandag viser at det er store regionale forskjeller i prisendringene i boligmarkedet, men forskjellen mellom de største byene er marginal.

Også i formidlingstid er det store regionale forskjeller. Boligene går raskest unna i Bergen, med en gjennomsnittlig formidlingstid på 25 dager, mens det i Tromsø tar gjennomsnittlig 103 dager å få solgt en bolig. Likevel beskriver NEF Tromsø som den store positive overraskelsen i januar.

– Boligsalget i Tromsø har skutt i været. Omsetningstiden på 103 dager høres kanskje høy ut, men dette betyr at boliger som har ligget for salg lenge nå blir solgt, sier Christian Dreyer, leder i NEF.

Ønsker flere boliger

Per januar 2010 var det 12.870 boliger til salgs, ifølge statistikken fra NEF og Eff. Christian Dreyer mener at dette er litt for lite i forhold til etterspørselen, og ønsker flere byggeprosjekter på banen i 2010. Samtidig understreker han at januar har vært en god måned for boligsalg.

Bransjen forventer også en opptur i boligmarkedet utover våren.

– Januartallene er slik vi ser det et signal om at oppturen i boligmarkedet vil fortsette et stykke inn i 2010. Verken utviklingen i arbeidsledighet eller rentenivå kan bidra til å bremse utviklingen på kort sikt, og vi tror derfor vi kan få nye toppmåneder i løpet av våren, før markedet flater ut igjen til sommeren, sier Torbjørn Ek.

Tallene for boligomsetning omfatter boliger som er annonsert på Finn.no, det vil si mellom en tredel og halvparten av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år. Tallene måles ut fra tre kriterier; antall solgte boliger, formidlingstid og antall usolgte boliger på Finn.