Ny nettportal skal samle trafikkinformasjon

Yr.no har blitt en kjempesuksess med sine værtjenester. Neste år får vi se det samme konseptet med en felles nettportal for kollektivruter og trafikkinformasjon, slik at det blir enklere å finne fram i informasjonsjungelen for alle som er på reisefot.

NRK, Ruter, Trafikanten AS og Statens vegvesen skal sammen skape et nettsted som gjør det lettere for alle som er på reisefot, skriver Statens vegvesens etatsavis Vegen og vi. Samarbeidet er basert på samme modell som værnettstedet yr.no, som NRK driver i samarbeid med Meteorologisk institutt. Konseptet går ut på at offentlige aktører går sammen om å lage et brukervennlig og komplett nettsted, og vil i tillegg tilby store deler av datagrunnlaget gratis til privatpersoner, offentlige organisasjoner og kommersielle virksomheter.

– Vi vil blant annet levere dagens trafikkmeldinger med varsling om stengte veger, hendelser og kjøreforhold. Etter hvert vil det komme informasjon om reisetid og forsinkelser på vegnettet i de fire største byene, samt informasjon fra våre værstasjoner. Det vil også bli data fra Nasjonal vegdatabank og vegkart. Kombinasjonen av veitrafikkinformasjon og ruteplanlegger for bil og kollektivtrafikk håper vi kan bidra til at flere velger å reise kollektivt, sier Ivar Christiansen i Vegdirektoratet til Vegen og vi.

Avisa opplyser at Trafikanten og Ruter vil levere sanntidsinformasjon fra Oslo og Akershus, alt om kollektivtrafikk fra hele Østlandet og togruter for hele landet. Målet er også å få på plass data fra flyselskap og kollektivselskap i resten av landet, slik at dette blir et landsdekkende nettsted for all trafikk. Det er enda ikke klart hva som blir navnet på den nye portalen. NRK får ansvar for å markedsføre portalen, som blir eid av samarbeidspartnerne. Portalen blir reklamefri.