Nye erstatningsregler for boliger i veitraseer

Huseiere kan kreve at boligen innløses tidligere, kanskje flere år før en vei bygges og huset må rives.

Vegdirektoratet har nylig fått klarsignal fra Samferdselsdepartementet for å sette i verk nye retningslinjer som skal gjelde i slike tilfeller. Beslutningen fra departementet kan innebære store fordeler både økonomisk og praktisk for boligeiere som blir rammet av veiutbygging.

I de nye retningslinjene blir det også fastslått at boligen skal erstattes etter den markedsverdi huset ville hatt dersom det ikke var forutsatt revet.

Gjelder bare riksveier

Samferdselsdepartementet påpeker i et brev til Vegdirektoratet at de nye retningslinjene bare gjelder det statlige veinettet, det vil si riksveiene.

«Det bør være opp til fylkeskommunene om de vil ta i bruk de samme prinsippene for det nye samlede fylkesveinettet», skriver departementet.

Dette betyr at mesteparten av landets veinett foreløpig ikke blir omfattet av Samferdselsdepartementets beslutning. Fra årsskiftet fikk fylkeskommunene ansvaret for cirka to tredeler - 17.000 kilometer – av det tidligere riksveinettet.

Direktør for samfunnsutvikling Mai-Britt Nordli i kommunenes interesseorganisasjon KS sier til NTB at hun ikke kjenner til at noen fylkeskommuner hittil har drøftet denne saken. Hun sier at i en slik sak må hver enkelt fylkeskommune stå fritt, og at det ikke er naturlig for KS å engasjere seg.

Men hun tilføyer at fylkeskommunenes samferdselssjefer kanskje vil drøfte dette i sitt faglige forum.

Vilkår for innløsning

Retningslinjene som Statens vegvesen heretter må følge for framskutt innløsning av boliger langs riksveinettet, inneholder følgende vilkår:

* Det må foreligge en vedtatt reguleringsplan for veitraseen.

* Boligen må rives.

* Boligen må være benyttet av eieren som helårsbolig.

* Boligen må være kjøpt av eieren før reguleringsplanen ble vedtatt.

Dersom det ikke oppnås enighet om erstatningen, kan boligeier kreve at erstatningsspørsmålet blir avgjort av skjønnsretten. Kostnadene skal i så fall dekkes av Statens vegvesen.