Nye standarder for universell utforming av byggverk

Standard Norge følger opp diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og regjeringens handlingsplan for likestilling og tilgjengelighet ved å gi ut to standarder for universell utforming av byggverk.

– Et viktig redskap for å øke kunnskapen om hva universell utforming betyr for ulike grupper, sier statsråd Liv Signe Navarsete.

Standardene ble overrakt kommunal– og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) 27. januar av Standard Norge. Statsråden mener standardene er et viktig bidrag for å øke kunnskapen om hva universell utforming betyr for ulike grupper i samfunnet.

– At standardene er på plass er i seg selv et virkemiddel for å øke kunnskapen om universell utforming i byggenæringen. Jeg håper mange vil kjøpe standardene og sette seg inn i dem og ikke minst bruke dem i praksis, sier Navarsete til Byggeindustrien. Men hun påpeker at det også betinger et aktivt arbeid fra næringen selv.

- Vi skal være med å bidra fra vår side for å løfte kunnskapsnivået om universell utforming i bransjen. Det blir et viktig tema framover både i form av plan- og bygningsloven totalt sett som det blir jobbet med nå framover, men ikke minst i forhold til standardene, sier Navarsete. Statsråden mener de nye standardene vil gjøre det enklere for den enkelte aktør i byggebransjen. - Nå er det viktig at ikke alle finner opp alt selv. Her er det faktisk noen som har tenkt i fellesskap i bransjen, og det synes jeg er veldig bra, sier hun.

Likestilt deltakelse for alle

Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven som trådte i kraft 1. januar 2009, stiller krav til universell utforming for å sikre likestilt deltakelse for alle. Universell utforming innebærer at tilgjengeligheten for personer med nedsatt funksjonsevne i størst mulig grad løses gjennom tiltak integrert i produktutforming, arkitektur, planlegging og tjenesteyting. De nye standardene er viktige verktøy fordi de spesifiserer krav til produkter, bygninger og omgivelser og tjenester i henhold til samfunnets behov og ønsker og  går under navnene NS 11001 Universell utforming av byggverk, del 1 Arbeids– og publikumsbygninger og NS 11001 Universell utforming av byggverk, del 2 Boliger.

Pionérarbeid

Arbeidet med de nye nasjonale standardene for universell utforming av byggverk begynte i januar 2005. En komité bestående av representanter fra Sosial- og helsedirektoratet v/ Deltasenteret, Statens Bygningstekniske etat, Oslo kommune v/ Undervisningsbygg, Universitet for miljø og biovitenskap, Husbanken, Statsbygg, Boligprodusentene, Norske Arkitekters Landsforbund og interesseorganisasjonene FFO og SAFO har utarbeidet standardene. Leder for komiteen har vært Åse Røstum Norang fra Undervisningsbygg. Prosjektet er gjennomført med finansiering fra Husbanken og Statens Bygningstekniske etat.

Standardene inneholder konkrete krav og anbefalinger. De omhandler først og fremst løsninger i bygninger, men berører også løsninger fra parkering/atkomstvei til bygning.

- Standarden er i hovedsak utformet for nybygg, men den kan også brukes hvis man skal forta store ombygninger, sier administrerende direktør Trine Tveter i Standard Norge. Standarden er tilgjengelig i Standard Norge sin nettbutikk.

Standard Norge er i ferd med å utvikle en egen standard for universell utforming av uteområder. Den er planlagt ferdig ved årsskiftet 2010/2011. Den vil blant annet ta for seg for parker, badeplasser, friluftsområder og lekeplasser.