Ingen boom i sikte

Alle pilene i boligmarkedet peker oppover, men fremgangen er svakere enn forventet. Med andre ord: Det er ingen tegn til noen boligboom.

– Jeg er betinget optimist. Indikatorene som representerer igangsetting, salg og ordrereserve er positive. Men bedringen tar lenger tid enn vi hadde håpet på. Særlig er vi avhengig av at salget tar seg ytterligere opp. Og her håper vi signalene om færre rentehevinger fremover kan bidra positivt, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som sammen med Prognosesenteret står bak den kvartalsmessige boligstatistikken.

Igangsettingstallene for nye boliger økte i fjerde kvartal i fjor med 42 prosent sammenlignet med foregående kvartal, mens økningen var på 34 prosent sammenlignet med 4. kvartal i 2008. Igangsettingsnivået sammenlignet med samme tid i fjor var 8,7 prosent lavere

– Det er en bedring i aktiviteten så vi ser ikke lenger bare svarte havet. Men tradisjonelt har igangsettingstallene for 4. kvartal vært høye. Og her er det viktig å påpeke at målingen nå er den nest dårligste siden Boligprodusentene startet registrering i 1999. Det betyr at vi ikke er tilbake i noen situasjon full aktivitet, kommenterer Jæger.

Det er Vestlandet som er vinneren i fjor når det gjelder boligbygging med Rogaland som det suverent mest aktive fylket med en nasjonal andel på 19 prosent, mens fylkets boligmasse utgjør kun åtte prosent. Også Aust-Agder og Finnmark har hatt god aktivitet, men på lavere nivåer. Aktiviteten var opplagt lavest i Oslo.

Det var eneboligene som reddet boligbyggingen i fjor med en andel på 54 prosent, mens leiligheter og småhus stod for henholdsvis 29 og 17 prosent av igangsettingen.

Også salget er på vei oppover og ligger nå på samme nivå som da registreringen startet i 1999. Salget har økt med hele 243 prosent sammenlignet med 4. kvartal i fjor, men da var det bråstopp på grunn av finanskrisen. Salgsøkningen i forhold til 3. kvartal i fjor var på bare to prosent, mens salget for hele 2009 viste en økning på 45 prosent sammenlignet med kriseåret 2008.

– Salget har vist fremgang i fire kvartaler nå så vi begynner å nærmes oss noe. Men det er ikke snakk om noen voldsom utvikling, og nivået er fortsatt lavt, kommenterer Jæger.

Også når det gjelder boligsalget, er det Vestlandet som er vinneren med igjen Rogaland på en suveren topp. Oslo har en noe bedre utvikling for salg enn igangsetting som betyr at det er blitt litt aktivitet i tidligere usolgte prosjekter.

Salg fordelt på boligtyper viser at det er fremgang for leiligheter, mens det er noe tilbakegang for eneboliger, mens småhussalget er tilnærmet stabilt.

Boligaktørenes ordrereserver viste en økende tendens i gjennom hele fjoråret og er ved fjorårets slutt 37 prosent høyere enn på samme tid i 2008. Men økningen fra 3. til 4. kvartal i fjor var bare på vel tre prosent.

– Det betyr at det allerede har vært en god del igangsetting på det salget som har vært, kommenterer Jæger.

Fjorårets boligbygging var rekordlav. Boligprodusentenes statistikk viser en igangsetting på 15.895 nye boliger som er en nedgang på ni prosent sammenlignet med kriseåret 2008. Tallet representerer en tilnærmet halvering sammenlignet med aktiviteten få år tilbake i 2006.

– Det har ikke vært bygd så få boliger siden vi startet våre registreringer i 1999. Vi må muligens helt tilbake til først på 1990-tallet for å finne tilsvarende lav boligaktivitet, avslutter Per Jæger.

Hvis det forutsetter et ”normalavvik” mellom Boligprodusentenes målte nivåer og offisiell statistikk, indikerer dette at den samlede boligproduksjonen i Norge i 2009 vil ende på ca 18.500 enheter.