Passivhusnivå som forskriftskrav i 2013?

Politikerne vil at passivhusstandard skal vurderes innført som myndighetskrav i 2020. To sentrale rådgivere innen energi mener det er mulig å fremskynde dette til 2013.

– Hvorfor vente i 10 år med å innføre passivhusnivå som forskriftsnivå, spør seniorforsker Tor Helge Dokka ved Sintef Byggforsk og spesialrådgiver Are Rødsjø hos Husbanken Region Midt Norge og henviser blant annet til at en så stor entreprenør og eiendomsutvikler som Veidekke har gått offentlig ut og signalisert at de kan bygge passivhus nå.

I klimaforliket i 2008 mellom regjeringen og opposisjonen var det enighet om at energikravene i teknisk forskrift skal revideres minst hvert femte år, og at det skal vurderes å innføre krav om passivhus-standard for alle nybygg innen 2020.

– Om passivhusstandard skal vurderes innført som forskriftsnivå tidligere enn 2020, er selvsagt helt opp til myndighetene å vurdere. Med bakgrunn i våre vurderinger tror vi imidlertid dette er mulig, kommenterer Rødsjø

– Men skal dette være realistisk, må det satses kraftig fra byggenæringens aktører, og det må etableres en god overgangsordning. Dessuten må det settes inn en rekke politiske virkemidler, og de som finnes, må samordnes i langt større grad enn i dag, sier de to.

Les mer i Byggeindustrien nr 1.