Rosenborg skole og Rosenborghallen

Rosenborg skole og Rosenborghallen

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad inkl mva: 200 millioner kroner

Bruttoareal: 10.350 kvm

Byggherre: Trondheim kommune

Prosjektleder: Trondheim eiendom

Prosjektleder assistent: Myklebust

Totalentreprenør: Reinertsen

Arkitekt: HUS Arkitekter

LARK: Selberg Arkitektkontor

Rådgivere: RIB, RIBr og RIVA: Reinertsen - RIV: SWECO - RIE: Argon Elektro - RIAku: Cowi - RIGeo, RIMiljø og uavh kontroll støy: Multiconsult - Uavh. kontroll universell utforming: Per Knudsen Arkitektkontor - Uavh. Kontroll brann: TEkØk Rådgivning

Underentreprenører og leverandører: Betongelementer: Spenncon - Ytterveggselementer: Kjeldstad Element - Tynnavretting o.a.: Maxit - Smedarbeider: Trondheim Stål - Taktekking: Tecnotak - Vinduer: NorDan - Glass- og aluminiumsarbeider: Riis Glass og Metall - Maler og gulvlegger: Bråten og Berge - Mur, puss og flis: Ragnar Skånøy - Systemvegger og systemhimlinger: Modulvegger Innex - Blikkenslager: Olaf Hansen - Rørlegger: K. Lund - Ventilasjon: Elnan - Elektro: Argon Elektro - Automatikk: Siemens - Branntetting: Firesafe - Dører, lås og beslag: Thermax, avd. Trøndelag og Beslag og Sikkerhetsrådgiveren - Glass/aluminium: Riis Glass og Metall - Smed: Trondheim Stål

På Rosenborg i Trondheim har kommune bygget en ny ungdomsskole og indrettshall. HUS Arkitekter AS har tegnet og Reinertsen AS har ført opp et skolebygg på 7.500 kvadratmeter og en idrettshall på 2.850 kvadratmeter.

Prosjektleder Terje Broli i Reinertsen forteller at skolebygget har et beregnet energiforbruk på 95 kWh per kvadratmeter per år. Hallen har beregnet et forbruk på 130 kWh. Hovedforklaringen på det lave energiforbruket er tette bygg med kompakt form.

Innen tid og budsjett
Byggene er ført opp i totalentreprise, og innen tidsplan og budsjettramme. Reinertsens kontraktssum er 200 millioner kroner inkl mva. Tiltakshaver er Trondheim kommune. Summen omfatter også riving av eksisterende bygg, opprydning på forurenset tomt, utomhusanlegg og vei, vann og avløp.

Rivestart var i mai 2008. Byggestart i september 2008. Byggene ble overlevert 20. november i fjor. Skolen ble offisielt tatt i bruk 18. januar i år.

Broli sier at Reinertsen fikk kontrakten etter å ha vunnet en pris- og designkonkurranse.

– Vi utviklet prosjektet sammen med HUS Arkitekter (bygg), Selberg Arkitektkontor (utemiljø) og Sweco. Utgangspunktet var Trondheim kommunes romprogram og funksjonsprogram for skolebygg. Dette er tredje konkurranse på rad vi vinner om å bygge ungdomsskole i Trondheim.

Prosjektleder Bjarne Gjerding i Trondheim eiendom forteller at skolen er dimensjonert for 500 elever på ungdomsskoletrinnet. Det blir cirka 50 arbeidsplasser ved skolen. Elevene vil komme fra Bispehaugen, Singsaker, Kalvskinnet, Linneby og Strindheim barneskoler.

Bæring i betong og stål
Rosenborg skole og Rosenborghallen ligger på Rosenborg, rett ved Kristiansten festning. Grunnen består ifølge Broli av fast leire. Det øverste laget var forurenset og måtte tas bort og sendes til Langøya. Forurensingen kom fra aktivitet i en tysk leir som lå på tomten under andre verdenskrig.

Skolebygget er tilnærmet rektangulært mens hallen er helt rektangulær. Skolebygget har plasstøpt betong i bakken, samt en del plasstøpte skiver. Bæresystemet ellers er i stål i ytterveggene og betongelementer innvendig. Stålsøylene er integrert i veggene og dermed ikke synlige. Taket er flatt, isolert og tekket. Hallen har stålbæresystem, gitterdragere og stålplatetak. Både skolebygget og hallen har hvit teglforblending. Skolebygget har i tillegg innslag av mørkt trepanel.

Innvendig har skolebygget tre frilagte vegger i plasstøpt betong. Byggematerialene er lavemitterende. Det er brukt nedhengte T-profilhimlinger med absorbenter, solide gipsplater på veggene og belegg på gulvene. Broli understreker at det har vært viktig å få til et godt akustisk inneklima på skolen.

Tre baseareal
Skolebygget inneholder tre baseareal, ett for hvert årstrinn med egne innganger og elevgarderober. Bygget rommer også avdelinger for fagområdene natur og miljø, kunst og håndverk, musikk, dans og drama, aula med plass til 450 elever, elevkantine, bibliotek, kontorer og en parkeringskjeller med plass til 20 biler. Fra skolebygget er det utsikt mot Trondheim sentrum, Trondheimsfjorden og Munkholmen.

Fuktsikker byggeprosess
Broli sier at Reinertsen jobber bevisst med fuktsikker byggeprosess. – Etter at råbygget er oppe, monterer vi parapet elementer, tekker taket, monterer prefabrikkerte ytterveggselementer og kompletterer med Tyvek utvendig. På denne måten får vi lukket bygget raskt.

Det er lagt stor vekt på å skape et miljøvennlig, renholdsvennlig og vedlikeholdsvennlig bygg. Det er brukt tegl og aluminiumsvinduer i fasadene, overflatene er lette å holde rene, det er ingen nedhengte lysarmaturer i bygget (støvsamlere) og det er god tilkomst for å utføre vedlikehold. Under oppføringen ble det praktisert rent bygg.

Tette og kompakte
Både skolebygget og hallen har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Skolebygget har et beregnet energibruk på 95 kWh per kvadratmeter per år. Hallen er ventet å bruke 130 kWh per kvadratmeter per år. Broli sier at begge byggene er meget kompakte, med stort volum i forhold til overflaten.

– De er også meget tette. Kravet i forskriften (TEK 07) er maksimalt 1,5 luftutskiftninger per time. Byggene her er målt til 0,5 luftutskiftninger per time. Vi har jobbet mye for å redusere kuldebroeffekter. Her har vi samarbeidet med Sintef Byggforsk. Begge byggene er også termografert for å finne og eliminere eventuelle luftlekkasjer og kuldebroer. Det er 30 cm isolasjon i veggene og 40 i taket på både skole og hall. Vinduene har en U-verdi på 1,2. Det er brukt lavenergibelysning.

Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. De har også lav SFP-faktor. Skolebygget er delsprinklet og har alarmanlegg med overføring til brannvesenet. Det er etterlysende ledestriper som lyser i 24 timer i bygget. Glass mot sørvest har lav solfaktor (0,25). Utenfor bygget er det seks nedkast for søppel. Søpla ender i nedsenkete containere som bunntømmes med bil.

Ikke organisk i dusjene
Frank Nornberg i Maxit forteller at selskapet har levert et system med membranplater, lim, fugemasse og mansjetter til dusjanleggene i Rosenborghallen.

– Dette er et komplett konsept med teknisk godkjenning og helt uten organiske materialer. Vi bidrog også med opplæring av Reinertsens håndverkere på forhånd. Maxit leverte også all mørtel, 120 tonn avretting (Maxit floor 4159) og leca-blokker til prosjektet.

Samarbed viktig
Broli forteller at den forurensete grunnen, den korte byggetiden og kravene i TEK 07 var krevende. – Vi har hatt god hjelp fra en profesjonell og løsningsorientert organisasjon i Trondheim eiendom, som har lang erfaring fra skolebygging. Det gjorde byggeprosessen enklere. Man oppnår mest gjennom lagspill.

Da aktiviteten var på topp var drøyt 100 personer i aktivitet på byggeplassen. Byggingen skjedde uten noen fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall var på 65 prosent. – Vi tar med oss nyttig kunnskap om å bygge etter TEK 07 fra dette prosjektet, sier Terje Broli. – Det lar seg gjøre, men det krever fokus.

Tilpasset omgvelsene
Sivilarkitekt Tom Forsberg i HUS Arkitekter beskriver byggestilen som tradisjonell modernistisk.

– Vi har valgt materialer som harmonerer med omliggende bebyggelse fra 50-tallet, med et sykehjem på nabotomten og med Kristiansten festning. Byggene har fått et rolig uttrykk og enkle former.

Planløsningen er etter Trondheimsmodellen med moderne basetenking. – Hvert trinn er samlet i sin base. Hver base har formidlingsrom, grupperom, arbeidsareal, fellesareal, garderober og egne innganger.

Den største utfordringen i prosjektet var aulaen. Den skulle være en åpen og integrert del av skolen og samtidig kunne avlukkes når den skal betjene nærmiljøet. Det har vært viktig å oppnå et skolebygg med god energieffektivitet, gunstig akustikk og universell utforming.

Tekst og bilder: Ole Harald Dale



Flere prosjekter