Møllehjulet borettslag

Møllehjulet borettslag

Sted: Oslo

Prosjekttype: Boliger

Entreprisekostnad eks mva:
270 millioner kroner

Byggherre: OBOS

Totalentreprenør: Reinertsen

Arkitekt: Selberg Arkitektkontor

Rådgivere: RIB, RIBr, RIAku: Reinertsen - RIG: Multiconsult
- RIE: Norconsult - RIV: Mek-Consult

Underentreprenører og leverandører: Drift boligrigg: Albatross - Peling: Holt Risa - Transport og leveranse masser: Gunnar Knutsen - Leie maskiner og utstyr: Cramo - Leie forskalings-
materiell: Harsco Infrastructure - Armering: E.A. Smith - Badekabiner: Part AB - Rør: VVS Senteret Norge - Heis: Kone - Gulvsystem: GRANAB - Parkett: ParkettPartner - Ventilasjon: Solland - Bæresystem: Spenncon - Vinduer: Norgesvinduet - Kjøkken og garderobe: Norema - Tynnavretting: Betong og Industrigulv - Betong: Unicon - Blikkenslager: A. Hansen Blikkenslager-verksted - Taktekking: Icopal tak - Innvendig tømmerarbeider: FN Bygg - Mur, puss: Murmester Fjeldheim & Knutsen - Støvbinding: ATG Håndverk - Stillas: NSL Østlandet - Klimavegger: Kjelstad Element - Tredører: Swedoor/Jeld-Wen Norge - Murstillas og alimak: Bautas - Elektro: Moelven Elektro - Flis: Murmester Per L. Lund - Brannisolering og branntetting: Firesafe - Landskapsarbeider: Bjørns Hage og Anlegg - Lås og beslag: Norsk Nøkkelservice - Maler- og gulvbeleggsarbeider: Edvardsson Entreprenør - Boder: Team Bygg - Systemhimlinger: Bærum Byggmontering - Asfaltering: KOLO Veidekke - Gårdsromsarbeider: Steen & Lund - Ståldører: Daloc Norge - Betongsaging og kjerneboring: Tretten Betongsaging - Porter: Industriporter

Med ferdigstillelsen av Møllehjulet borettslag med 177 leiligheter begynner virkelig en ny, levende bydel å utvikle seg i Kværnerbyen i Lodalen i Oslo. De nye byggene inkluderer 1.000 kvadratmeter med næringsareal som betyr at det snart blir etablert restaurant, kafé og butikker i området.

Møllehjulet er den første bebyggelsen man møter når man kommer inn i Kværnerbyen. Borettslaget ligger side om side med Turbinen som var det første borettslaget som ble ferdigstilt i Kværnerbyen i 2007.

Møllehjulet er bygd opp som et kvartal bestående av fire bygninger. Borettslaget består av 177 leiligheter med et salgbart areal for leilighetene på 10 780 kvadratmeter. I tillegg kommer et næringsareal på

1.000 kvadratmeter på bakkeplan på nord- og vestsiden av kvartalet. Leilighetene består av en miks av leiligheter fra ett-roms opp til fire-roms, med en overvekt av to- og treromsleiligheter. Prosjektet har vært gjennomført som en totalentreprise av Reinertsen med OBOS som byggherre. Total entreprisekostnad har vært 270 millioner kroner eks. mva.

Valgte bort modulbygging

Selberg Arkitektkontor har vært ansvarlig arkitekt og stått for prosjekteringsledelse, ved Asgeir Jørgensen. Arkitektkontoret er et selvstedig foretak heleid av Reinertsen. – Prosjektet har vært organisert som ett byggetrinn og byggingen av de fire boligblokkene har gått som en fortløpende prosess, forteller prosjekteringslederen. Byggeprosessen startet i mars 2007, et halvt år forsinket. Årsaken var at OBOS hadde planer om å bygge borettslaget som modulbyggeri tilsvarende det første borettslaget Turbinen.

– OBOS fikk ikke den gevinsten de hadde håpet med modulbyggingen og måtte innse at konseptet ikke var modent nok, forteller Jørgensen. OBOS valgte å gå bort fra modulbygging av Møllehjulet. Beslutningen førte til at den OBOS-eide Open House-fabrikken i Sverige ble lagt ned. – Reinsertsen fikk forespørsel om å gi pris på mer tradisjonell bygging. Det førte til at det ble satt stopp et halvt år for å tegne prosjektet på nytt.

Jørgensen forteller at Reinertsen har gått bort fra volumelementene og har satset på standard bygging med stål og hulldekker i konstruksjonene. – Vi har ikke tro på å frakte luft rundt omkring, sier han. Likevel er det lagt vekt på optimaliserte løsninger. Ytterveggene utenom utvendig kledning har vært prefabrikkert. Veggelementene har blitt produsert av Kjelstad i Selbu og består av bindingsverk, isolering og vindtetting på utsiden. – Alle vinduer og dører var ferdig montert i elementene, opplyser han. Fasadene består av en kombinasjon av teglstein og platekledning. Badene har blitt levert som ferdige kabinløsninger fra Part AB i Sverige.

Innvendig er leilighetene kledd med gips. – Standarden på leilighetene er nåtidens normalstandard, sier Jørgensen. Det betyr eikeparkett på alle gulv og vegger malt i lyse farger. Kjøkkeninnredningen er levert av Norema og på badene er det fliser på vegger og gulv. Badene har varmekabler på gulvene. For kjøperne som har vært tidlig ute har det vært tilvalgsmuligheter.

Garasjeanlegget går over to plan og er på totalt 3.200 kvadratmeter med plass til 110 parkeringsplasser. Ett plan ligger under bakken, mens det også er garasjeanlegg på bakkenivå som er omkranset av næringsarealet.

Grunnforholdene i området har ikke vært spesielt krevende. Den største delen av byggene i nord står direktefundamentert til fjell. I sør er det leire og her står deler av byggene på peler til fjell. – Det er pelet 5-6 meter i dette området, sier Jørgensen.

Gode energiløsninger
Møllehjulet er koblet til fjernvarmesystemet. – Det er påkoblingsplikt i dette området, opplyser prosjekteringslederen. Leilighetene er utstyrt med radiatorer med vannbåren varme. OBOS har valgt en tradisjonell avtrekksventilasjon. Gjennom ventiler i ytterveggen blir luften trukket inn i leiligheten og dras ut gjennom avtrekk på bad og kjøkken. All ventilasjonsluft blir dratt ned og blåst ned i garasjeanlegget som fungerer som en kanal for avtrekksluften fra leilighetene til teknisk rom.

I garasjeanlegget er det et spjeld som drar varmluft inn i et gjenvinnersystem i teknisk rom. – Resterende varme blir gjenvunnet og overført tilbake til leilighetene via radiatorene, forklarer Jørgensen. Selv om byggene ble påbegynt i 2007, tilfredsstiller boligene energimessig nye TEK 07.

– OBOS ønsket å strekke seg etter de nye forskriftene med et energibehov på 120 kWh per kvadratmeter, sier Jørgensen. Prosjektet har hatt fokus på kuldebroer og å sikre god tetthet i byggene. Det er lagt 25 centimeter isolasjon bak platekledningen og 30 centimeter bak teglsteinen.

Gårdsrom med fall
En av utfordringene i prosjektet har vært å bygge næringslokaler under et leilighetsbyggeri. – I næringslokalene er det ønskelig å ha et så åpent areal som mulig. Det har vært krevende siden leilighetene medfører mange sjakter. Dette har bydd på en del nøtter å knekke for våre tekniske konsulenter, forteller Jørgensen. Det er også lagt en betydelig innsats i å få gårdsrommet inne i kvartalet tett. – Hele konstruksjonen under gårdsrommet er lagt med fall på 1:40, selv om det ser helt rett ut. Under ligger det ei renne i midten med avløp og sluk, sier han.

Spennende å arbeide med OBOS
Møllehjulet er ett av de største boligprosjektene Reinertsen har gjennomført og prosjekteringslederen er svært fornøyd med at prosjekter er gjennomført i henhold til tidsplanen. – OBOS er Norges største boligbygger, det er ingen tvil om at vi har ønsket en fornøyd kunde. Vi har lagt oss i selen for å levere et så godt produkt som mulig, sier Jørgensen. Han synes det har vært en verdifull erfaring å arbeide med OBOS.

– OBOS tar et helt spesielt ansvar for at hver enkelt kjøper av leilighetene skal få et godt produkt. Her har det ikke vært snakk om å klemme ut mest penger. Det har gjort at det har vært et morsomt prosjekt å arbeide med siden man med denne holdningen får bedre kvalitet i mange ledd, sier han.

Tekst og foto: Jørn Hindklev


Flere prosjekter