Tror byggenæringen lar sykmelding erstatte permittering

Mye tyder på at byggenæringen bruker sykmeldinger som alternativ til permittering og oppsigelser, mener professor Knut Røed, som sitter i regjeringens ekspertutvalg.

– Ja, jeg mener det er grunn til å anta det. Det er vanskelig å forstå mønsteret på annen måte, sier Røed til Teknisk Ukeblad.

Han peker på den svært sterke økningen i sykefravær i denne bransjen det siste året. Selv om det ikke finnes empirisk belegg for påstanden om at sykmeldinger erstatter permittering eller oppsigelse, mener forskeren å se et mønster.

Mange syke
Sykefraværet i bygg- og anleggssektoren økte med 18,4 prosent fra tredje kvartal 2008 til tredje kvartal 2009. Denne bransjen har også flere sykmeldte enn andre næringer. 8,1 prosent var sykmeldte i tredje kvartal i fjor, mot 7,7 i andre næringer.

– I og med at de økonomiske betingelsene er så fordelaktige ved sykdom kontra permittering, er det ingen bombe, sier Røed.

Røed sitter i det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget som 1. februar skal levere forslag til tiltak mot sykefravær.

– Ikke system
Ketil Lyng, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, vil gjerne at man skal se nærmere på utviklingen. Men han tror ikke systematisk juks ligger bak.

– Det blir galt å avvise muligheten for at noen blir sykmeldt i stedet for permittert. Forskjellene i ytelser er så store at dette nok også forekommer, men jeg har vanskelig for å tro at dette er satt i system fra arbeidsgivere. Det er jo ikke arbeidsgiverne som skriver sykmeldinger, sier Lyng.

Professor i samfunnsmedisin, Per Fugelli, sier en slik utvikling ville være uvanlig. I nedgangstider går folk på jobb selv om de er syke, viser erfaringer.

– Hvis arbeidsgivere bruker sykmelding som en måte å kvitte seg med lønnsutbetalinger på, er det meget alvorlig og det bør ingen gjøre. Det vil svekke tilliten til hele systemet, sier Fugelli.