42 personer døde i arbeidsulykker

42 personer mistet livet på jobb i 2009. Tilsvarende tall for 2008 var 51, mens gjennomsnittet de siste ti årene er 43 registrerte arbeidsskadedødsfall pr år.

Det er registrert flest dødsulykker innen transport og lager og bygge- og anleggsvirksomhet. En tredjedel av arbeidsskadedødsfallene i 2009 var trafikkulykker.

- Arbeidsulykker skal og kan forebygges. Målet er null dødsulykker. Det skal ikke være farlig å gå på jobb, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Det er positivt å se en nedgang i antall dødsulykker fra 2008, men tallene skal ikke være noen hvilepute.

- Vi frykter at dødsulykketallene vil stige igjen i 2010, fordi antall døde den siste løpende 12-månedersperioden har økt siden august i fjor, sier Finboe Svendsen.

Over halvparten av de forulykkede er i aldersgruppen 40 til 54 år. Bortsett fra en kvinne var alle de omkomne menn. To av de forulykkede hadde annet statsborgerskap enn norsk. Dette er klart lavere enn i 2008, da ti personer med andre statsborgerskap enn norsk døde.

Flest arbeidsskadedødsfall er registrert innen transport og lager og bygge- og anleggsvirksomhet, med henholdsvis 12 og 11 omkomne. I industrien er det registrert åtte dødsfall i 2009.

Primærnæringene hadde 7 døde i fjor, mot tretten i 2008, et år med flere døde enn gjennomsnittet i disse næringene. Fem av de omkomne jobbet innenfor jordbruk. En ble truffet av tre ved felling, en omkom av skader fra motorsag, en ble klemt mellom en vegg og bakløfteren på en dyretransport og en falt i en gjødselkjeller. En person er drept av okse i 2009. Dermed er det fjerde året på rad det skjer en dødsulykke med storfe.

En tredjedel av arbeidsskadedødsfallene i 2009 skyldtes trafikkulykker. Tretten omkomne i trafikken betyr åtte flere enn i 2008 og tre flere enn i 2007.

- Et viktig tiltak for å forebygge trafikkulykker er å se på kjøre og hviletid. Arbeidsgiver må tenke gjennom hva som er forsvarlig lang arbeidsdag og sørge for at bilene har gode dekk og er i god teknisk stand, oppfordrer Finboe Svendsen.

Det ble i fjor registrert ni dødsfall hvor personen er kommet i klem, sju ble truffet av gjenstand, fire omkom etter fall, mens tre druknet. Ellers forekommer påkjørsel, velt, elektrisk spenning, påvirkning av kjemikalier, skadet av husdyr og utmattelse, alle med ett tilfelle.

Totalt 17 av de omkomne har arbeidet i eller med maskiner og arbeidsutstyr som gravemaskin, lastebil og kran. Det ser ikke ut til at det har vært noe feil med det tekniske utstyret. 15 av de omkomne arbeidet alene og ble senere funnet død på stedet

- Opplæring i riktig og forsvarlig bruk av teknisk utstyr er helt avgjørende for å forebygge arbeidsulykker. Arbeidsgiver har også ansvar for å vurdere om det er trygt å arbeide alene, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.