Statsbygg kjøpte Tollboden

Statsbygg har kjøpt Porsgrunn tollbod for 14,6 millioner kroner. Det gamle tollstedet i Porsgrunn har stor kulturhistorisk verdi og huser i dag administrasjonen i Statsbyggs regionkontor sør.

Statsbygg kjøpte eiendommen fra Entra som har eid den siden 2000. Avtalen ble inngått lille julaften med overtakelse 31. desember 2009. Statsbygg Region sør er leietakere i Tollboden og hadde ni år igjen av leiekontrakten.

Brennevin og tollere
Tollboden ble oppført i 1891 og var opprinnelig brennevinssamlagets hus med tre restauranter og et brennevinsutsalg. I 1903 overtok staten det ærverdige bygget, og den viktigste leietakeren har siden vært tolletaten, men også post, telegraf og sorenskriver har til tider hatt tilhold her Etter at Tollvesenet avviklet sin virksomhet i bygget i 1997, har det vært statsbyggere som har hatt sitt arbeide i Tollboden.

Tollboden ble påbygget mot bryggen i 1949 og en innvendig rehabilitering ble gjort i 1999. Teglfasaden ble utbedret i 2003. Totalt er bygget på 1341 kvadratmeter.

Fordelaktig
- Vi synes det var viktig å få Tollboden i Statsbyggs eie. Den har kulturhistorisk verdi og er foreslått fredet. I tillegg er vårt regionkontor leietaker, og da var det økonomisk fordelaktig å kjøpe bygget. Vi anser det også positivt for Statsbyggs omdømme at vi tar vare på et så staselig bygg som Tollboden, sier avdelingsdirektør Margrethe Fløystad i Statsbygg.