Gassproduksjonen i gjenge igjen

Norske gassleverandører melder at produksjonen er i gang igjen etter at kulda forårsaket problemer de siste dagene.

Norges nest største gassfelt, Ormen Lange, måtte lørdag stanse driften på grunn av langvarig og unormalt kaldt vær. Været var også årsaken til at prosessanlegget på Kårstø var nede i helgen, noe som førte til at gasstrømmen fra Sleipner og Åsgard inn til Kårstø måtte stanses.

Shell, operatør på Ormen Lange, gjenopptok driften på feltet mandag ettermiddag.

– Vi vil stadig trappe opp til vi etter hvert når normal produksjon, sier kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell til NTB, uten at hun kan si når det forventes at Ormen Lange er tilbake i full drift.

Isplugger
Ifølge Eide måtte driften på Ormen Lange stanses på grunn av nødvendig sikkerhetsarbeid, vedlikehold og isfjerning.

– De bakenforliggende årsakene til at dette skjedde vil nå undersøkes videre for å hindre at lignende situasjoner oppstår i framtiden, sier hun.

På Kårstø var det ispluggdannelser i systemet som gjorde at gassanlegget måtte redusere virksomheten. Anlegget kunne i en periode ikke ta imot gass fra Statoil-feltene Sleipner og Åsgard.

– Vi har ingen problemer på våre felt, vi produserer det vi kan og er kun begrenset av utviklingen på Kårstø, understreker presseansvarlig for produksjon, Gisle Johanson i Statoil.

Driften på Åsgard ble gjenopptatt i helgen, mens Sleipner var tilbake i produksjon fra mandag kveld.

Underskudd
Reduksjonen i gasstrømmen fra Norge førte blant annet til problemer i Storbritannia. National Grid, som sørger for transport og distribusjon av naturgass til energiselskaper i landet, så seg mandag nødt til å sende ut sitt fjerde varsel på kort tid på grunn av problemer med gassleveransene fra Norge.

– Vi vurderer energibehovet og leveransene fra dag til dag, og så mandag at svikten i leveransene fra Norge førte til et gassunderskudd på rundt 10 prosent. Vi utstedte et varsel der vi ba alternative leverandører skaffe energi til markedet, samtidig som vi ba større aktører om å kutte forbruket på kort sikt. Disse anbefalingene ble fulgt og klokka sju tirsdag morgen ble varselet avblåst, sier talsmann Ross Hayman i National Grid til NTB.

Det er ikke planlagt noe nytt varsel tirsdag, og Hayman tror heller ikke det blir nødvendig.

– Så langt ser det ut til at vi får inn det vi trenger.

Ingen krise
Hayman avviser at det blir krisestemning når norske fasiliteter sliter med driften, noe som bekreftes av energileverandører i Storbritannia.

– Vi har alternative kilder og får gass levert fra blant annet Belgia og som LNG. Rundt 50 prosent av gassen vi bruker kommer fra Nordsjøen, sier Hayman.

Kårstø-anlegget vil tirsdag produsere rundt 60-70 millioner kubikkmeter gass.

– Det må noen mindre justeringer til før anlegget er oppe på full kapasitet, 88 millioner kubikkmeter per dag, sier informasjonssjef Kjell Varlo Larsen i Gassco til Reuters

Statseide Gassco har ansvaret for transporten av norsk gass fra blant annet Ormen Lange og gassprosessanlegget på Kårstø.