Island er ille ute

Det er ikke greit å være islending om dagen. Folket på Sagaøya er satt i en nærmest håpløs situasjon på grunn av at en liten gruppe grådige menn som har forsynt seg veldig. De hadde ingen grenser for sin halsbrekkende finansvirksomhet. De lurte ikke bare seg selv (skjønt mange har opplagt lurt unna enorme private rikdommer), men en hel liten verden – og selvsagt folket på Island som nå må betale dyrt tilbake.

Folket på Island er vant å ta i et tak. Velstandsutviklingen har vært stor, men dessverre var den også tuftet på en særdeles dårlig grunnmur. Vi har selv vært på Island – og det store spørsmålet man sitter igjen med etter et slikt opphold er hvordan så få mennesker kan bygge opp så mye. Det er bygget opp kjempemessige varehus – og handlegaten i Reykjavik er berømt for sine kostbare butikker. Europas største diskotek fant man også i byen. Like før finansboblen sprakk skulle Bauhaus åpne sitt varehus på 22 000 kvm. Det er fortsatt ikke åpnet. Hva som skjer vet vel ingen – heller ikke tyskerne som står bak.

Aftenposten hadde søndag en meget leseverdig artikkel om Island. Der kommer det frem at det som nå skjer på Island - det har også skjedd før. Problemet er å lære av tidligere feil.

Sist Byggeindustrien var på Island besøkte vi også entreprenørbedriften Istak. Akkurat da var bedriften ferdig med byggingen av et kjempemessig varehus. Også den gang lurte vi på hvor man skulle finne kunder til et så stort senter. Men det har gått bra helt til bankene kollapset. Istak hadde 1 000 ansatte. Nå er arbeidstyrken redusert til 400. Mange bygningsarbeidere jobber i Norge, men i følge Aftenposten er det også mange i bedriften som er sysselsatt på et kaiprosjekt Istak har for et norsk cruiserederi på Jamaica.

Istak har også prosjekter i Norge. Gå inn på hjemmesiden. Vi har en link under denne lederartikkelen.

Island har ligget under Norge før – det gikk ikke så bra. Men kanskje er det på tide å lage et nytt forpliktende stats-samarbeid mellom Norge og Island. Landene kan utfylle hverandre – og de har mange felles interesser.

 

Les mer om Istak her:

http://www.istak.is/en/user/home