Større i småkraft

Blåfall as og Mesta Drift as har inngått en nasjonal samarbeidsavtale om utbygging av småkraftverk.

Avtalen mellom Mesta Drift og Blåfall ble underskrevet 19. november i forbindelse med at Mesta Drift avholdt småkraftsamling i Bergen. Det vil bli inngått prosjektspesifikke avtaler framover og det er nå dialog om konkrete prosjekter.

Spiren til samarbeidet ble sådd da Blåfall kom inn på eiersiden i Stølsdalselva kraftverk som Mesta ferdigstiller i disse dager.

- Samarbeidet med Blåfall er et ledd i vår satsing på småkraft. Vi bygger nå opp kompetanse på småkraftutbygging over hele landet. Fram til nå er det på Vestlandet vi har mest erfaring knyttet til slike prosjekt. I forlengelsen av dette har vi etablert et team med anleggsledere fra hele landet, der kompetanse og erfaringsoverføring skal sikre at Mesta posisjonerer seg som ledende aktør i bransjen, sier regiondirektør Morten Strøm i Mesta Drift.

Samarbeidsavtalen med Blåfall innebærer ingen eksklusivitet. Mesta vil også bygge ut prosjekter for andre aktører, på samme måte som Blåfall også vil engasjere andre entreprenører.

Seriøs aktør

- For Blåfall er det avgjørende at Mesta er en seriøs aktør med erfaring og kompetanse som sikrer gode prosjekter. Mesta kan mobilisere ressurser slik at Blåfall kommer raskt i gang med prosjekter. Tidsfaktoren er ofte kritisk i slike prosjekter. Tanken er også at Mesta kommer tidlig inn i prosjektene og kan komme med innspill og løsninger ut ifra erfaringer fra tilsvarende prosjekt, sier Åsmund Ellingsen, utbyggingssjef i Blåfall.

- At Blåfall står fram som en seriøs aktør med gode grunnverdier som stemmer overens med våre verdier er viktig for samarbeidet. Samtidig er avtalen med Blåfall et fint utgangspunkt for Mesta Drift sin satsing på småkraft. For Mesta vil det være en fordel å bli involvert på et tidlig tidspunkt samt det å ha en samarbeidspartner med flere spennende prosjekter i sin portefølje. Blåfall vet hva vi er gode for og vi vet hva Blåfall står for. Med prosjektet i Stølsdalselva har vi etablert et godt samarbeid som vi vil videreføre i kommende prosjekter, sier Strøm.

- Vi ser fram til samarbeidet med Mesta og lokale grunneiere, og å bidra til økt lokal verdiskapning, sier Ellingsen.

Småkraft

• Småskala vannkraftverk omfatter mikrokraftverk (< 100 kW), minikraftverk (100 - 1000 kW) og småkraftverk (1 - 10 MW).

• Småkraftverk bygges ofte ut av private grunneiere

• Utbygging av småkraftverk skjøt fart rundt årtusenskiftet på grunn av endringer i rammebetingelsene

Blåfall

• Etablert i 2006 med hovedkontor på Lysaker

• Nasjonal aktør med flere spennende prosjekter i sin portefølje

• Ansatte som har omfattende erfaring fra planlegging og utbygging av vannkraftanlegg