Sterke reaksjoner på skyhøy strømpris

En strømpris som vil komme opp i over åtte kroner per kilowattime i Midt- og Nord-Norge fredag skaper sterke reaksjoner i landsdelene.

Beredskapssjef for kraftforsyningen i Møre og Romsdal, Svein Rødal, tror mange bedrifter velger å stenge ned når strømprisen er på sitt høyeste mellom klokken 7 og 10 fredag morgen.

Da vil hver kilowattime koste 8,20 kroner.

– Dette er konkurransevridende og rammer bedriftene i Midt- og Nord-Norge. Det er også uheldig for vanlige folk som må betale så mye for strømmen. Det burde være en lik strømpris over hele landet, sier NHO-styreleder i Møre og Romsdal, Terje Dyrseth, til NTB.

Svensk reservekraft

Det er andre dagen på rad at disse landselene rammes av unormalt høye strømpriser, og det skjer i en kald periode med høyt forbruk.

Torsdag ble spotprisen på strøm for dette området doblet til vel 1 krone per kilowattime i gjennomsnitt. Fredag blir den igjen mer enn doblet til 2,45 kroner per kilowattime i gjennomsnitt.

Maksprisen fredag vil komme helt opp i 8,20 kroner i timene mellom klokken 07 og 10 fredag morgen, viser kraftbørsen NordPools elspotoversikt.

I Sør-Norge vil spotprisen til sammenligning falle fra 43 til 40 øre per kilowattime fredag.

Kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett sier til NTB at svenskene og finnene fredag er nødt til å starte opp reservekraftanlegg av den typen som finnes på Tjeldbergodden og Nyhamna i Møre og Romsdal, for å berge kraftforsyningen.

Dette er rådyr kraft som folk i Midt- og Nord-Norge må være med og betale for. Samtidig er det ledig produksjonskapasitet ved norske vannkraftverk.

Det har vært høy import av strøm til Norge både onsdag og torsdag. Midt- og Nord-Norge har i øyeblikket samme priser som Sverige og Finland. Handelen med strøm ligger det ikke til Statnett å dirigere.

– Men hadde vi hatt en bedre overføringskapasitet mellom Sør-Norge og Sverige og mellom Sør-Norge og Møre og Romsdal, ville disse problemene ikke ha vært der. Vi arbeider med å få dette nettet på plass, sier Akselsen.

Advarer mot kulden

Beredskapssjef for kraftforsyningen i Møre og Romsdal, Svein Rødal, sier til NTB at han ikke helt skjønner at strømpriser på dette nivået skal være nødvendig.

Han tror det vil føre til at kraftkrevende bedrifter vil stenge ned for å spare strøm.

– Dette er ille, også for vanlige forbrukere. Jeg vil så sterkt jeg kan advare folk mot å stenge av strømmen og fryse for å unngå en høy strømregning, sier Rødal.

Vanlige forbrukere får strømregningen fordelt over to måneder, og da blir de høye prisnivåene onsdag og torsdag uansett fordelt. Uten en måler som registrerer strømforbruket time for time, har vanlige forbrukere ingen mulighet til å beskytte seg mot skyhøye strømpriser i perioder.

Rødal er enig med Akselsen i at kraftlinjen som er planlagt mellom Sogn og Sunnmøre kan løse problemene en nå ser.