Sprengkulda sender strømprisen i været

Sprengkulda er i ferd med å bli ubehagelig også for folks lommebok. Nå går strømprisen rett opp.

Så godt som samtlige strømleverandører varsler nå høyere kraftpriser.

– Jeg har vondt for å tro at prisene vil falle noe særlig igjen om kulda skulle avta noe, sier handelsdirektør Ole Gabrielsen i kraftleverandøren Lyse til NTB.

Han minner om at strømmen fortsatt koster noe mindre enn for ett år siden.

Så sent som 17. desember gikk aktører i kraftbransjen ut og langt på vei lovet lave strømpriser gjennom denne vinteren, selv med sprengkulde. Årsaken til dette var en relativt god fyllingsgrad i vannmagasinene og et lavere strømforbruk som følge av lavere aktivitet i kraftkrevende industri.

Den lovnaden ser nå ut til å slå sprekker.

Rekordforbruk

Onsdag ble tidenes hittil høyeste strømforbruk i Norge notert mellom klokken 09 og 10. Forbruket kom da opp i 23.994 megawatt, eller i underkant av 24 millioner kilowattimer.

Rekorden trenger ikke å bli så gammel. Den kan falle allerede denne uka. Men kraftforsyningen er foreløpig ikke noe stort problem.

– Så lenge vi unngår feil, skal det gå bra, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen til NTB.

Statnett tok onsdag grep og varslet utkobling av såkalt kjelkraft på Østlandet, i Midt-Norge og deler av Nord-Norge fra onsdag ettermiddag, for på den måten å støtte leveringssikkerheten.

Veldig kaldt

Onsdag var den offisielle minimumstemperaturen på Røros minus 41 grader. Så kaldt har det ikke vært i Bergstaden siden 1987.

Likevel skal det noe til å slå den norske kulderekorden på minus 51,4 grader fra Karasjok i Finnmark 1. januar 1886. Meteorologisk institutt opplyser at det beste forsøket hittil ble notert 28. januar 1999, da det ble målt minus 51,2 grader samme sted.

Så det er ikke så veldig lenge siden det var enda kaldere i Norge.

– Det kan bli et par grader kaldere i Trøndelag, på utsatte plasser de kommende dagene. Men det er ikke gitt at det dermed blir enda kaldere på Røros. Det kommer blant annet an på om det blir klarvær eller om det blir overskyet og vind, sier vakthavende statsmeteorolog Bjørn Harald Flobekk ved Meteorologisk institutt på Blindern til NTB.

Strømsjokk torsdag

Midt-Norge og Nord-Norge får seg uansett et lite strømsjokk torsdag, da kraftbørsen NordPool varsler en gjennomsnittlig spotpris på strøm i disse landsdelene på over 1 kroner per kilowattime. Dette er mer enn det dobbelte av hva strømprisen i Sør-Norge vil ligge på samme dag, selv om det også der har vært en betydelig prisoppgang den siste uka.

I perioder midt på dagen torsdag vil strømprisen komme opp i 2,46 kroner i Midt-Norge.

– Vi vet ikke hvor lenge denne unormale situasjonen for Midt- og Nord-Norge vil holde seg denne gangen. Vi opplevde et tilsvarende, og enda kraftigere utslag før jul, men det var kortvarig, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til NTB.

Årsaken til denne pristoppen er mangel på overføringslinjer, høyt forbruk og kjernekraft i Sverige ute av drift.

Tar tid

Den planlagte 420 kV-kraftledningen fra Sogn til Sunnmøre (Fardal-Ørskog) kan bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge vesentlig.

Men det ser ut til å trekke ut i tid. Olje- og energiministrer Terje Riis-Johansen har på et spørsmål fra en utålmodig stortingsrepresentant, Tord Lien (Frp.), svart at hele 2010 vil gå med til å behandle klager. Det har nemlig kommet inn flere klager på luftspenn. Klagerne ønsker sjøkabel på deler av eller hele strekningen.

Dermed kan det se ut til at dette vil trekke i langdrag, slik at regionen må belage seg på flere uforutsigbare strømhopp i tiden som kommer. Torsdag 17. desember kom kraftprisen i Midt- og Nord-Norge opp i formidable 11 kroner per kilowattime.