Vil bruker mer penger neste år

Tre av fire nordmenn vil bruke mer penger neste år. Kun én av fire sier de vil bruke like mye eller mindre enn før, viser en undersøkelse Norstat har gjort for Storebrand.

Ber folk vente med å kjøpe nytt

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mener at kjøpefesten ikke kan fortsette, og ber oss bruke mindre penger.

Anmodningen går i hvert fall til dem som har mest, legger han til i et intervju med NRK.

– Vi ser at forbruket har konsekvenser rent miljømessig. Jeg tror at når folk tenker seg om, så kan en kanskje vente med å kjøpe nytt, og bruke det gamle litt til, sier Johnsen.

Men det er ikke aktuelt å tvinge folk til å bruke mindre penger. Johnsen lover at det totale skattenivået ikke skal øke, men det kan likevel hende at det blir en omlegging av skattesystemet, sier han (NTB).

– Det er tydelig at optimismen er tilbake hos folk flest. Finanskrisen har rammet oss i liten grad. For de fleste husholdningene har 2009 vært et hallelujaår og gitt mange betydelig større kjøpekraft, sier Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi til Dagbladet.

Undersøkelsen viser også at én av tre planlegger å investere i bolig, pusse opp og kjøpe nye møbler i året som kommer. Mens nesten én av fire vil bruke mer penger på ferier, reiser og fornøyelser.

Men samtidig som mange planlegger å øke forbruket, svarer én av tre at de ønsker å bruke mer penger på å nedbetale lån