Flere kan få støtte til å bo

12.500 nye husstander har fått bostøtte siden i sommer. Men fortsatt er det mange som ikke får den støtten de har krav på.

De nye reglene fra 1. juli i år gjør at 50.000 flere husstander kan ha krav på bostøtte fra Husbanken. Så langt har bare 12.500 av disse fått innvilget støtte. Kommunalministeren etterlyser flere søknader, og er opptatt av å gjøre ordningen kjent for folket.

– Det er viktig at de som har problemer med å bo får vite om ordningen og søker om bostøtte i kommunen der de bor. Bostøtten gjør hverdagen bedre for dem som har det trangt økonomisk, og er en mulighet for dem som sliter med å betale husleien, sier Liv Signe Navarsete (Sp) til NTB.

113.600 husstander

Hittil i år har Husbanken utbetalt nærmere 2,5 milliarder kroner i bostøtte, som er 222 millioner kroner mer enn på samme tid i fjor. Totalt fikk 113.600 husstander i Norge utbetalt bostøtte i desember i år.

– Det er godt at så mange familier nå får hjelp. Dette er et av de viktigste tiltakene mot fattigdom, men det er ikke sikkert at ordningen en kjent for alle, sier Navarsete.

Flere barnefamilier

Kommunalministeren har ikke noen bedre forklaring på hvorfor ikke flere utnytter muligheten, og ber alle med lave inntekter og høye boutgifter om å søke om bostøtte i kommunen der de bor. Samtidig oppfordrer hun kommunene til å fortsette arbeidet med å informere om de nye reglene. Navarsete er ikke kjent med hvor mange innleverte søknader som venter på å bli behandlet rundt om i kommunene.

Antall barnefamilier som får bostøtte har økt med 33 prosent, og gjennomsnittlig utbetaling har økt fra 2.000 til 2.200 kroner i måneden. For 2010 er det satt av nærmere 3,6 milliarder kroner til ordningen.