Lyse tunnelmuligheter

Trafikksikkerheten i norske tunneler kan bedres betydelig bare ved hjelp av riktig belysning.

Det mener veibelysningsekspert Per Ole Wanvik i Statens vegvesen. Wanvik holdt et foredrag om sammenhenger mellom belysning og trafikksikkerhet i tunneler under Statens vegvesens egen Tunnelskole.

- Vegnormalene stiller krav om at det skal være belysning i alle vegtunneler som er lengre enn hundre meter og det kreves et høyt belysningsnivå i innkjøringssonen, slik at øynene til bilføreren får en gradvis tilvenning til et litt mørkere miljø inne i tunnelen. I de fleste nye tunneler har man tatt høyde for dette, men i eldre tunneler er belysningsnivået ofte for lavt og noen tunneler mangler belysning, sier Wanvik.

Ingeniøren mener det er mye å spare i strømutgifter og mye å tilføre i trafikksikkerhet, bare ved å sørge for at belysningen i innkjøringssonene til tunnelene tilpasser seg lysforholdene utenfor gjennom natt, dag, sol, overskyet, og om vegbanen er våt, tørr, snødekt eller bar. I tillegg bør ikke tunnelåpningen være omgitt av lyse, reflekterende flater.

- Hvordan øyet opplever lyset, sett fra førersetet, avhenger av mange forhold. Vi er gang med et forsknings- og utviklingsprosjekt for å utvikle elektronisk lysmåling som kan regulere lyset i innkjøringssonene til tunneler. Selvsagt hjelper det også med lyse flater på innsiden av tunnelen, men disse skitnes også relativt raskt til, selv med tunnelvask. Også her gjør vi flere forsøk, forklarer Wanvik.