Omstilling svekket arbeidsmiljøet i Nav

Omstillinger og stort arbeidspress har gått utover arbeidsmiljøet i Nav, viser en intern undersøkelse.

Omstillingsprosesser og endringer i organisasjonen har været helsebelastende, svarer Nav-ansatte i undersøkelsen.

Nav har også et forbedringspotensial når det gjelder opplæringen på jobben, heter det i rapporten.

Tilsyn
Undersøkelsen ble gjennomført etter at Arbeidstilsynet gjennomførte tilsyn med 25 Nav-enheter sist vinter. Tilsynet ga Nav pålegg om å kartlegge omfanget av helseskadelige arbeidsbelastninger i organisasjonen.

Undersøkelsen viser at mange medarbeidere i Nav opplever arbeidet som motiverende og meningsfylt og at støtten kolleger imellom er god. Men den viser også at arbeidsmiljøet ikke er fullt ut forsvarlig for alle NAVs medarbeidere.

– Mange medarbeidere opplever å være under et stort arbeidspress. Årsaker til dette knyttes til organiseringen av arbeidet, endringer i organisasjonen og utilstrekkelige muligheter til å mestre eller påvirke arbeidsoppgavene eller arbeidssituasjonen, sier hovedverneombud i Nav Else Kristine Husabø.

Krav og press
– Omstillingspresset og kravet om samtidig å levere tjenester i et økende omfang har hatt sterkere innvirkning på arbeidsmiljøet enn vi forutså, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

– Undersøkelsen viser hele spennet fra gledelige til alvorlige funn. Vi har fått bekreftet forhold som i stor grad er kjent for oss, og som vi er i gang med å forbedre. Videre analyser av dette materialet vil gi god retning i arbeidet med å styrke arbeidsmiljøet i Nav, sier han.