Boligeierne tar klimagrep

En ny undersøkelse fra TNS Gallup viser at 1 av 3 eneboligeiere har gjennomført omfattende energisparetiltak.

- 35 prosent har etterisolert boligen

- 34 prosent har installert varmepumpe

- 50 prosent har sparedusj

Totalt har 1199 personer deltatt i undersøkelsen som TNS Gallup gjennomførte i oktober. Resultatene blant eneboligeiere viser blant annet at 85 prosent skrur av lys som ikke brukes, 50 prosent har byttet til sparedusj, 39 prosent har redusert innetemperaturen, 35 prosent har etterisolert, 34 prosent har installert varmepumpe mens 29 prosent har skiftet ut vinduene i boligen.

– 7 av 10 mener at energieffektivisering er like viktig som utbygging av ny fornybar energi. Det er derfor interessant at såpass mange boligeiere også gjennomfører konkrete tiltak i boligen, sier Daniel Rees, ansvarlig for undersøkelsen i TNS Gallup.

Enova har de siste årene kjørt målrettede informasjonskampanjer for etterisolering og montering av nye energieffektive vinduer. Enova-direktør Nils Kristian Nakstad mener tallene viser at man har nådd ut med budskapene.

– Å redusere energiforbruket i egen bolig er det viktigste klimatiltaket privatpersoner kan gjøre. I tillegg gir energieffektivisering svært god gevinst i form av redusert energiregning.

– Vi er svært fornøyde med disse tallene. De gir oss inspirasjon i arbeidet med å få de resterende to tredjedelene av norske boligeiere til å gjennomføre omfattende energieffektiviseringstiltak som etterisolering, utskifting av vinduer, montering av varmepumpe og montering av sentralt varmestyringssystem, sier Nils Kristian Nakstad.

De siste årene er det solgt om lag 350.000 varmepumper i Norge. En varmepumpe reduserer energiforbruket til oppvarming med mellom 20 og 60 prosent.

– Jeg tror mange i løpet av de siste årene har sett at naboen har spart mye energi. Pionerene har åpnet vei slik at folk flest nå har energieffektivisering høyt på sin agenda i forhold til investering i egen bolig, sier Nils Kristian Nakstad.