Får flytte hjem lørdag

De 19 personene som ble evakuert etter steinraset i Årdal natt til torsdag, får flytte hjem igjen lørdag.

Det konkluderte den tidligere fylkesgeologen Bjørn Falck Russenes etter å ha undersøkt området. Deler av steinraset nådde et boligfelt, men ingen ble alvorlig skadd.

– Geologens vurdering er at de evakuerte kan flytte inn i husene sine lørdag før det blir mørkt, sier ordfører Arild Ingar Lægreid i Årdal kommune.

Raset gikk på Hæreid-siden av tettstedet Årdalstangen. En stein på 5-6 kubikkmeter landet tett inntil et hus og knuste terrassen, ifølge Bergens Tidende.

– Heldige

Familien som bor i huset, sier det kunne gått mye verre.

– Hvis steinen hadde landet fire meter nærmere huset vårt, ville den tatt stuen vår i første etasje. Trolig ville soverommene våre i andre etasje også blitt rammet. Vi var veldig heldige, sier Kai Are Løvdahl (35) til Bergens Tidende. Han var hjemme med sine to barn på fire og tolv år da raset gikk.

Raset knuste også en rekke mindre bygninger på et jorde bak boligfeltet.

Fikk hente ting

De evakuerte fikk slippe inn i husene sine før klokken 18 torsdag, for å hente personlige eiendeler de trenger fram til de får flytte hjem igjen.

– Kommunen vil starte opp med å etablere foreløpig sikring av området. Det ligger til kommunen å etablere permanent rassikring i området i samråd med geolog, sier ordfører Arild Ingar Lægreid.

Måtte hente pensjonist

Raset skapte også logistikkmessige problemer. Sogn og Fjordane fylke har nemlig ingen fylkesgeolog lenger. Løsningen ble å tilkalle den pensjonerte fylkesgeologen Bjørn Falck Russenes, som kom til Årdal torsdag formiddag.

Geologens vurderinger var blant temaene på et informasjonsmøte som ble holdt for de evakuerte av kommunen torsdag ettermiddag.

Ifølge politiet har det vært ras i det aktuelle området tidligere. 50 meter bortenfor rasstedet står det fra før en rasvoll.

Politi og beredskapsmannskaper fra kommunen kom til stedet kort tid etter at raset ble meldt ved 0.30-tiden natt til torsdag. De bestemte seg da for å evakuere beboerne av frykt for nye ras.