CO2 kan lagres på Svalbard

Etter intens testing har forskere konkludert med at det er mulig å lagre CO2 på Svalbard. De har funnet et lagringssted under permafrosten, på 1.000 meters dyp.

Det er første gang det er undersøkt om CO2 kan lagres i undergrunnen på fastlandet.

– Det vi har fått svar på gjennom disse forsøkene, er at vi har et reservoar under Longyearbyen, og at dette reservoaret er i stand til å ta i mot væske. Ut fra det kan vi slutte at her har vi et mulig framtidig reservoar for lagring av CO2, sier direktør Gunnar Sand ved Universitetssenteret på Svalbard til NRK.

Forskerne har jobbet i to år for å finne reservoaret, et lag med porøs sandstein 970 meter under jorda. Det er også viktig at bergarten over er helt tett, og med skifter som fungerer som et lokk, er undergrunnen på Svalbard helt perfekt.

– Vi har et kullsamfunn her, vi har Norges eneste kullkraftverk, og vi har den eneste geologiske formasjonen på land i Norge hvor du kan lagre CO2. Her ligger alt til rette for å demonstrere hele CO2-verdikjeden, sier Sand.

Forskerne er imidlertid usikre på hvor mye CO2 som kan lagres i reservoaret. Svaret på det får de trolig neste år.

Under Sleipner-feltet i Nordsjøen finnes det alt en lagringsplass for CO2, den såkalte Utsira-formasjonen. Hvert år sender Statoil en million tonn med CO2 ned dit.