Bedriftenes gjeldsvekst nesten i bunn

Ferske tall bekrefter nå finanskrisens dramatiske virkning. De siste tolv månedene har den samlede gjelden til bedriftene nesten ikke økt.

Et helt kriseår ligger nå inne i kredittallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). De viser at i tolvmånedersveksten (K2) i innenlandsk bruttogjeld sank fra 2,4 prosent til bare 1 prosent for bedriftenes del i oktober.

Den økonomiske krisen ble utløst da den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs i midten av september i fjor og førte blant annet til nær umiddelbar lånetørke. SSB-tallene bekrefter nå den dramatiske utviklingen. Ved utgangen av oktober i fjor var tolvmånedersveksten for ikke-finansielle foretak på hele 19,2 prosent.

Samlet gikk tolvmånedersveksten (K2) til husholdninger, foretak og kommuner ned fra 5,5 til 5,1 i oktober. Husholdningene er de som i minst grad ser ut til å ha vært rammet av lånetørken. Mens tolvmånedersveksten ved utgangen av oktober i fjor lå på 8,2 prosent, var den i år på 6,7 prosent. Det er en liten oppgang fra 6,4 prosent ved utgangen av september i år.

Husholdningene hadde en bruttogjeld på 1.974 milliarder kroner ved utgangen av oktober.