Kraftig økning i erstatninger etter boliginnbrudd

I årets ni første måneder har forsikringsselskapene betalt ut 423 millioner kroner i erstatning etter boliginnbrudd. Økningen siden 2007 er på 44 prosent. Østeuropeiske bander er årsaken, mener bransjen.

Det ligger an til å bli rekord i erstatninger etter boliginnbrudd i år. Ved utgangen av september var det registrert 24.000 innbrudd i norske boliger og hytter – en økning på 9,3 prosent.

I henhold til en prognose fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) vil de samlede erstatningene for hele året bli rekordhøye 574 millioner kroner. For de ni første månedene i år utgjør erstatningsutbetalingene en økning på 23 prosent sammenlignet med i fjor, og 44 prosent sammenlignet med 2007.

– Mer organisert kriminalitet fra Øst-Europa har gitt en dramatisk økning i erstatningsutbetalingene de siste to årene. Tyvene er profesjonelle og har blitt stadig mer målrettede, skriver kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNH i en pressemelding.

– Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene. Dette er urovekkende, og det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt, sier Osland.