Historisk passivhus klart for trykktest

Det knytter seg stor spenning til den forstående tetthetsmålingen av Norges første kataloghus med passivhusstandard.

I motsetning til værforholdene i Sør-Norge har det denne høsten vært glimrende forhold for husbygging i Nord-Norge. Det betyr at passivhusprosjektet til Mesterhus i Bodø med byggestart midt i oktober nå er tett og følgelig er gjennom den mest kritiske fasen som går på sikring mot nedbør.

I begynnelsen av desember er det klart for neste milepæl som er tetthetsmåling hvor kravet til passivhus er så strengt som kun 0,6 luftutskiftning per time. Denne spennende seansen planlegger Mesterhus å gjøre en pressejippo på da tidspunket rett før klimamøtet i København er svært så strategisk for myndighetene til å demonstrere handlekraft når det gjelder å kutte CO2.

Teknisk sjef Trine Dyrstad Pettersen opplyser at Treteknisk institutt har et prosjekt gående på boligprosjektet som går på energieffektive veggkonstruksjoner. I tilknyting til prosjektet er det montert fukt- og temperaturfølere i en del av veggene for å følge med på hva som skjer i forhold til fukt- og temperatur. Nå vil det også bli montert et par fuktfølere på kaldloftet samt noen inne i huset.

Dyrstad Pettersen kan videre opplyse at Mesterhus og kunden har slitt med å finne tekniske løsninger innen akseptable økonomiske rammer for å oppfylle kravet om fornybar energi. Løsning med luft/vann-varmepumpe for gulvvarme i bad og entre ble alt for kostbar. Derfor vil hun utfordre leverandørene av varmepumper til å lansere en rimelig og enkel løsning som kun går på oppvarming av tappevann.

På grunn av lav helling på taket samt at Bodø ligger langt mot nord, har Mesterhus heller ikke funnet det økonomisk forvarlig å installere anlegg for soloppvarming av tappevann.

Siden kunden absolutt ønsket vedovn mest for kosens skyld, har man valgt å begrense den fornybare-biten til å la brukt dusjvann bidra til oppvarming av tappevann. Kombinert med noe bedre isolering enn standarden tilsier oppfylles fornybar-kravet kreativt med et nødskrik.

Mesterhus har foreløpig ikke skrevet noen nye salgskontrakter for bygging av passivhus. Men det er forhandligner på gang som kan utløse en barnehageutbygging i nær fremtid.