Norsk Bygningsfysikkdag 2009 vel i havn

Årets bygningsfysikkdag ble avholdt 24. november i Oslo. Det femte arrangementet i rekken ble en suksess, med mange spennende tema og foredrag.

Bygningsfysikkdagen har etterhvert etablert seg som et fast møtepunkt for alle som er interressert i bygningsfysikkens vidunderlige verden.

Viktig koblingspunkt

Norsk bygningsfysikkdag skal være et viktig koblingspunkt mellom forskere og praktikere. Målgruppen for dagen er derfor alle som har en spesiell interesse for bygningsfysikk og er interessert i hvordan vi skal gjøre bygningskroppen bedre med hensyn til energibruk og hindring av fuktproblemer. Blant årets 110 deltakere var hele bransjen med blant annet entreprenører, rådgivende ingeniører, byggherrer og materialprodusenter representert.

Årets arrangement hadde som tidligere år fokus både på fukt i bygninger og energi. På energiområdet hadde SINTEF Byggforsk presentasjoner som gikk inn på nye produktløsninger innen blant annet isolasjonsmaterialer, vinduer og energiløsninger for kontorbygg.

Fokus på forebygging

Anslagsvis 60-80% av alle byggskader skyldes fukt eller følgevirkninger av fukt. Inneklimarelaterte helseproblemer knyttet til for eksempel muggvekst, gjør hverdagen vanskelig for stadig flere. Dette har ført til et sterkt fokus på håndtering av fukt- og muggsoppskader, mens forbygging av fuktskader ikke har fått samme oppmerksomhet.

Flere av innleggene handlet derfor om hvordan man i større grad kan unngå fuktproblemer med tiltak på prosjekterings- og utførelsessiden. Foredragene omhandlet blant annet fuktkonsekvensene av økt isolasjonstykkelse, værbeskyttet bygging og erfaringer knyttet til bygningsfysisk rådgivning i Sverige og Norge. Videre ble det gitt eksempler på spennende forskningsprosjekter i Norge.

Alle foredragene kan leses på bygningsfysikk.no.