Viste fram verdens første saltkraftanlegg

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA gratulerte og var representert med en av sine eksperter på vannteknologi da norske Statkraft tirsdag åpnet verdens første saltkraftverk.

Saltkraftverk

* Saltkraftverk er basert på naturfenomenet osmose – det samme fenomenet som gjør det mulig for planter å ta til seg fuktighet gjennom bladene og holde på fuktigheten.

* I saltkraftverk føres ferskvenn og sjøvann inn i hvert sitt kammer. Kamrene er atskilt av en kunstig, halvgjennomtrengelig membran.

* Saltmolekylene i sjøvannet trekker ferskvannet gjennom membranen. Dermed øker trykket i den delen av kammeret som inneholder sjøvann.

* Trykket er 12 bar – som tilsvarer et vannfall på 120 meter, eller en betydelig foss. Dette trykket kan utnyttes i en turbin som lager strøm.

* Ideen om å produsere kraft gjennom osmose dukket opp på 70-tallet. Men membranene var den gang for dårlige og kraftprisene for lave til å gjøre investeringer i utviklingen av saltkraftverk interessante.

* Statkraft samarbeider med forsknings- og utviklingsmiljøer i Norge, Tyskland og Nederland om å forbedre membranteknologien.

* Statkraft har hittil brukt over 100 millioner kroner på utviklingen av Saltkraftverk.

(Kilde: Statkraft) (©NTB)

– Ti års hardt arbeid ligger bak utviklingen av anlegget, fortalte en stolt Statkraft-sjef Bård Mikkelsen da han presenterte pilotanlegget på Tofte i Hurum.

Anlegget lager miljøvennlig strøm av energien som frigjøres når saltvann møter ferskvann.

Pilotanlegget produserer riktignok bare noen få kilowatt strøm, så vidt nok til å holde et par-tre kaffemaskiner i gang, men det avgjørende er at teknologien er utviklet.

Innen få år håper Statkraft at pilotprosjektet vil kunne bane vei for produksjon av store mengder fornybar, miljøvennlig energi over store deler av verden.

Utviklet gjennom samarbeid

Pilotanlegget er et såkalt osmoseanlegg. Det produserer strøm ved å utnytte energien som frigjøres når ferskvann blandes med saltvann gjennom en membran. Membranen har vært den største utfordringen for forskerne.

Statkraft har utviklet prototypen i samarbeid med forsknings- og industrimiljøer i flere land. Prosjektet er blitt fulgt med stor interesse både nasjonalt og internasjonalt.

– Pilotanlegget viser at løsninger på klimautfordringene kan ligge nærmere enn vi antar, og det gir meg tro på fremtiden, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft.

Han sier Statkraft nå arbeider etter en plan der håpet er at de første anleggene kan bygges allerede i 2015.

Ifølge Statkraft vil et typisk saltkraftanlegg være på størrelse med en fotballstadion og kunne levere strøm til 30.000 husstander.

Statkrafts eget anslag er at teknologien som er utviklet, har et globalt potensial på 1.600-1.700 TWh per år. Det tilsvarer halvparten av EUs nåværende kraftproduksjon.

Gratulerer

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) var til stede da pilotanlegget ble åpnet offisielt av kronprinsesse Mette-Marit.

– Dette har jeg tro på, sier statsråd Riis-Johansen til NTB. Han mener vi nå vil få se to parallelle løp mot overgangen til fornybar, miljøvennlig energi: En videreutvikling av kjent teknologi, men også helt nye måter å sette naturen i arbeid på.

– Myndighetene er innstilt på å støtte opp om Statkrafts pilotprosjekt, sier Riis-Johansen og legger til at pengene fins.

Han sier det er veldig gledelig at Statkraft med pilotprosjektet på Tofte faktisk tar lederposisjon globalt i utviklingen av framtidige energiløsninger.

Også miljøorganisasjonene Bellona og WWF sluttet seg til gratulantene tirsdag

– Vi synes det er storartet at en tung aktør som Statkraft satser på å finne fornybare løsninger. WWF ønsker å jobbe med Statkraft for å sikre at satsingene leverer bærekraft og ikke bare mer kraft, sier generalsekretær i WWF Norge, Rasmus Hansson.

– Saltkraft er en svært spennende, ny måte å produsere fornybar energi på, sier Bellona-leder Frederic Hauge. Han forteller at Bellona har utpekt osmoseteknologien som en av 101 løsninger på klimakrisen. Alle 101 løsningene vil bli presentert i samarbeid med Statkraft, blant annet på et interaktivt databord, under FNs klimatoppmøte i København neste måned, ifølge Hauge.