Flere bedrifter blir svindlet

Hver fjerde norske bedrift har vært utsatt for økonomisk kriminalitet det siste året. Tapene er i enkelte tilfeller på mange millioner kroner.

Det kommer fram i en undersøkelse som PricewaterhouseCoopers AS (PwC) legger fram tirsdag.

En av konklusjonene i undersøkelsen er at økonomisk kriminalitet utgjør en økt trussel i økonomiske krisetider, skriver Bergens Tidende.

– Det er oppsiktsvekkende at det rapporteres om så mange hendelser med til dels betydelige økonomiske tap. Forekomsten av regnskapssvindel og regnskapsmanipulering er også urovekkende, sier granskingsleder Helge Kvamme i PwC.

Utbredt

I Norge svarer 47 prosent av virksomhetene at de har vært utsatt for svindel og manipulering en eller annen gang, mot 38 prosent globalt.

75 av de 500 største virksomhetene her i landet har bidratt til kartleggingen.

En av fire norske virksomheter oppgir å ha vært utsatt for økonomisk kriminalitet de siste 12 månedene. 47 prosent av disse rapporterer om regnskapssvindel og regnskapsmanipulering, blant annet uriktig regnskapsføring for å oppnå kreditt og tilførsel av likviditet.

I tillegg oppgir 37 prosent av de norske virksomhetene at de har vært utsatt for hvitvasking av penger, mot kun 12 prosent globalt.

Korrupsjon

21 prosent rapporterer om korrupsjon og bestikkelser, mens den globale andelen utgjør 27 prosent.

Kvamme opplyser at over halvparten av dem som har vært utsatt for økonomisk kriminalitet, har hatt flere enn ti hendelser i løpet av det siste året.

I undersøkelsen kommer det også fram at vel halvparten av virksomhetene som de siste 12 månedene har vært utsatt for økonomisk kriminalitet, melder om tap på opp til 600.000 kroner. 16 prosent opplyser om betydelige tap på over 30 millioner kroner.