Stabil ordretilgang i bygg og anlegg

Ordretilgangen i bygge- og anleggsnæringen, som normalt går litt ned i 3. kvartal, viste ingen endring fra forrige kvartal og holdt seg også på samme nivå som i 3. kvartal 2008, målt i løpende kroner.

Næringens ordrereserve falt betydelig i 4. kvartal 2008, og har siden ligget på samme nivå gjennom de tre første kvartalene av 2009. Ved utgangen av 3. kvartal i år var verdien av bedriftenes beholdning av bygge- og anleggsprosjekter 14 prosent lavere enn på samme tid i 2008, målt i løpende kroner.

Nedgang i byggsektoren

I byggsektoren var verdien av bedriftenes totale ordrebeholdning 23 prosent lavere i 3. kvartal i år enn på samme tid i fjor. Tilgangen på nye boligbygg har flatet ut på et lavt nivå, og beholdningen av nye boliger til utførelse var 30 prosent lavere ved utgangen av 3. kvartal enn på samme tid i fjor. Ordretilgangen for andre nybygg har hatt en positiv utvikling etter det kraftige fallet i fjor høst. Verdien av ordrereserven har falt med 24 prosent det siste året.

Byggenæringens beholdning av boligrehabilitering har steget gjennom de tre første kvartalene i år, og var ved utgangen av 3. kvartal 18 prosent høyere enn på samme tid i fjor. For andre bygg enn boliger er utviklingen motsatt. Her viser ordrestatistikken en nedgang på 20 prosent i beholdningen av rehabiliteringsprosjekter det siste året.

Vekst i anleggssektoren

Tilgangen på nye anleggsordre har ligget stabilt på et høyt nivå de tre første kvartalene i 2009, etter en nedgang i andre halvår 2008. Entreprenørenes ordrereserve var 8 prosent høyere ved utgangen av 3. kvartal i år sammenlignet med utgangen av 3. kvartal i fjor.