Flomfaren i Egersund under kontroll

Faren for flom i Egersund er søndag over.

– Men familien som lørdag måtte evakuere boligen som sto i fare for å rase ut elva Lundeåne, kan tidligst flytte hjem mandag, sier operasjonsleder Tormod Rostøl i Rogaland politidistrikt til NTB.
Han tar forbehold om at det ikke kommer store mengder nedbør igjen, slik det gjorde lørdag.
Vannstanden i elva Lundeåne sank lørdag litt utover kvelden, men så begynte det å regne igjen. Dermed måtte familien i den flomtruende boligen, to voksne og to barn, tilbringe natten på et hotell i byen.
Familiens hus sto i fare for å rase ut i elva etter at deler av grunnmuren ble vasket vekk. Men ved hjelp av store betongblokker lyktes det å støtte opp eller stabilisere boligen.
Vannstanden sunket
Målestasjonen på Helleland viste søndag morgen en vannstand på 1,64 meter i elva. Fredag var vannhøyden 3,26 meter, opplyser informasjonsansvarlig i Egersund kommune, Leif Broch, til NRK.
– Katastrofen er nok avverget. Vi sover bedre nå, sier han
Dersom bolighuset hadde rast ut, kunne det ha dratt med seg en gangbru og skapt en proppeffekt som igjen kunne ha resultert i en større flomkatastrofe i Egersund sentrum, ifølge Broch.
Lite sannsynlig
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meldte lørdag at vannføringen var på vei ned i de fleste elver og bekker, men at nye runder med regn kunne gi økende vannføring igjen. Det var likevel ansett som lite sannsynlig at vannføringen vil bli større enn det høyeste nivået tidligere i helgen.

Siste:

http://www.dalane-tidende.no/index.php?option=com_content&view=article&id=6646:faren-avblast&catid=126:eigersund&Itemid=161