Dårlig arbeidsmoral?

Mange bedriftsledere mener at årsaken til den enorme økningen i sykefraværet kan skyldes dårlig arbeidsmoral. Vi mener at problemet er langt mer sammensatt. Men uansett årsak så må man gjennomføre tiltak som gjør at eksplosjonen i fravær på arbeidsplassene reduseres. Mange tar det for gitt at man har en sikker jobb, men dersom kostnadene med sykefravær blir for store, ja, da kan selv den ”sikreste” arbeidsplass gå tapt.

Nå diskuteres det om man skal gå over til den svenske modellen hvor hvert sykdomsbilde gir rett til så og så mange sykedager. Folk er ulike, og det å gjennomføre et så fastspikret system kan være vanskelig – og kanskje også urettferdig.

Legene blir beskyldt for å sykemelde for lett og for lenge. Det er ikke tvil om at terskelen for å sykemelde seg er blitt for lav. Mange som kunne ha greid seg med en 50-prosent sykemelding, får gjerne en 100 prosent sykemelding. For små bedrifter og avdelinger kan slike sykefravær være helt drepende for fremdrift og økonomi.

Nå mener statsminister Jens Stoltenberg at bedriftene også må ta en større del av ansvaret for de langtidssykemeldte. Får en bedrift med 10 – 20 ansatte to av sine medarbeidere langtidssykemeldt, kan det være kroken på døra om man må ta en vesentlig større del av kostnadene enn i dag. Selv om man får kompensert noen utgifter ved lavere arbeidsgiveravgift vil dette være håpløst. Det er lite en bedrift kan gjøre dersom man vet at en arbeidstaker aldri mer kan komme tilbake i jobb. Det er dessverre skjebnen til mange.

Vi mener at det snart er på tide å innføre karensdager. Da vil vi opplagt få bort mye av de unødvendige tredagers sykemeldingene som enkelte utnytter for det de er verdt. Noen tror åpenbart at man har plikt til å ta ut disse dagene. Ellers mener vi at det å kombinere sykefravær og arbeid i mange tilfeller er fullt mulig. Ingen skal fortelle at hele restarbeidsevnen forsvinner den dagen man sykmeldes for noe småtteri.

Selvsagt lever vi en helt annen tid hvor begge foreldre er i arbeid. Mange må ofte være hjemme med syke barn. I høst har vi hatt en helt spesiell situasjon med svineinfluensa som har gitt mye både lovlig og mindre lovlig fravær. Vi hører også om del barnehager som praktiseres helt spesielle lover og ordninger når ungene blir smittet av ett eller annet. Da må de øyeblikkelig hentes og mange barnehager krever at ungene må være hjemme i dagevis. Det er sannelig ikke greit å være småbarnsforeldre i våre dager.

Når det gjelder dette med arbeidsmoral, så er dette selvsagt også en problemstilling man må ta med det største alvor. I mange bedrifter har det vært en dødssynd å drøfte slike forhold. Bedriftene må på sin side legge forholdene til rette med et godt arbeidsmiljø og meningsfylte oppgaver – men sannelig har også den enkelte arbeidstaker et eget selvstendig ansvar for å gjøre en skikkelig jobb. Er man ikke motivert for å gjøre en jobb, eller føler man at man er på feil arbeidsplass så får man heller ta konsekvensen av det. Det vil være til fordel for alle parter.