Maxit åpnet isoblokkfabrikk

På anlegget til Maxit Leca Borge ble det fredag åpnet en splitter ny fabrikk til produksjon av isoblokker. Denne fabrikken skal forsyne hele det norske og svenske markedet med den populære isoblokken.

Med stadig strengere krav til energisparing i nye bygg er isoblokk-produktene et viktig satsingsområde for Maxit Leca. Med den nye fabrikken er selskapet klar for å møte både dagens og fremtidens krav.

Det var invitert en lang rekke personer til åpningen av fabrikkanlegget, som ligger like ved Fredrikstad. Og det var en topp moderne fabrikk de mange gjestene fikk se. Det var fabrikksjef John Inge Kristiansen og adm. direktør Jan Halstensen i Maxit som fikk æren av å trykke på knappen som satte i gang produksjonsanlegget. Like etter begynte det å rulle ut isoblokker fra samlebåndet.

- Dette har vært en stor og viktig utbygging for oss og jeg er veldig glad for å kunne stå sammen med dere i dag og vise frem den nye fabrikken, uttalte Kristiansen under åpningen. Han ønsket ikke minst å takke alle de ansatte på anlegget. De har stått skikkelig på gjennom utbyggingsperioden for å få ferdig anlegget, innenfor både tids- og budsjettramme. Totalt har den nye fabrikken kostet 28 millioner kroner.

- Det hadde ikke vi klart uten dugnadsånden til de ansatte. Arbeidet startet for halvannet år siden og alt har gått som planlagt, og vi er meget godt fornøyde med resultatet, legger Kristiansen til. Hele prosjektet er styrt lokalt. Selve produksjonslinjen er levert av det danske firmaet Fibo.

Også adm. dir. Jan Halstensen var meget fornøyd med fabrikken.

- Dette er den fineste isoblokk-fabrikken i Norden, og det er den hyggeligste åpningen i systemet vårt de siste 20 årene, uttalte han. Bakgrunnen for dette var at man i 2003-2004 var nødt til å legge ned løsleca-produksjonen ved Borg-anlegget. Dette skapte naturligvis noe usikkert blant de ansatte på anlegget. Men Maxit-ledelsen både nasjonalt og internasjonalt har med den siste utbyggingen vist at de satser på Maxit Leca Borge.

- Vi er opptatt av å videreutvikle Maxit. Derfor har vi de siste årene gjennomført mange store investeringer i selskapet. Totalt har vi investert 200 millioner kroner utover vanlige vedlikeholdskostander. Dette gjør oss godt i stand til å møte fremtiden, sier Halstensen. Han forteller at selskapet også har flere investeringer på gang i tiden som kommer.

Det nye anlegget kan produsere ca. 30.000 m3 35-cm blokk med ett skift per år. Denne blokken har en U-verdi på ca. 0,16 og vil kunne en være sterk bidragsyter til å fylle dagens og morgendagens krav til passivhus.

- Kapasiteten i Borge vil på to skift på begge linjer være drøye 100.000 m3 per år. Antatt salgsvolum i 2009 vil for Norge være 40-42.000 m3 og eksporten til Sverige vil være ca. 14.000 m3. Med antatt bedring i byggemarkedet fra 2011 vil vi tro at markedspotensialet på mellomlang sikt vil nærme seg kapasiteten på drøyt 100.000 m3 per år, sier Espen Sandsdalen, produksjonsdirektør i Maxit Norge.

Totalt arbeider det 34 personer ved Maxit Leca Borge.