Ny kraftkabel til Træna

Rødøy-Lurøy Kraftverk har tildelt Nexans Norway kontrakten på levering av 50 km sjøkabel for å sikre stabil strømforsyning til den lille øykommunen Træna på Helgeland i Nordland.

Viktig for Rognan

– Dette er en viktig dag for Nexans generelt, og for Rognan spesielt. Transportbanen er et eksempel på at alt er mulig med kreativ vilje og pågangsmot. Løsningen er av avgjørende betydning og en forutsetning for at fabrikken på Rognan kan utvikle seg videre innenfor markedsområder for lange sjøkabler, sa administrerende direktør Anne-Lise Aukner i Nexans, da den 2,6 kilometer lange transportbanen ble innviet 20. november.

Lokal transport har de siste årene skapt økende problemer for fabrikken. Det stod om fremtiden for hjørnesteinsbedriften da idéen til en transportbane tvers gjennom bygda ble født. Banen går fra fabrikken og ned til utskipningskaia, og innebærer at det ikke lenger er nødvendig å frakte verdifulle og tunge kabler på bil gjennom et sårbart lokalmiljø.

Transportbanen som i morgen også blir feiret med folkefest går delvis nedgravd forbi til sammen 31 boliger, kommunale eiendommer og friarealer. Byggingen startet i 2007, og tunnelen har en prislapp på 26,9 millioner.

Plassjef Jan E Håkonsen er ikke i tvil om at dette er med å sikre både 180 arbeidsplasser og forsatt kompetanseutvikling.

– Etableringen av transportbanen har en avgjørende betydning, ikke bare for oss som høyteknologisk industriaktør, men også for kommunen og innbyggere på Rognan, sier Håkonsen.

Kablene kan nå føres i hele lengder ned til lasteskip. Dette skjer med en hastighet på 100 meter i minuttet. Inne i banen er det fem trekkstasjoner med en samlet kraft på 9,2 tonn. Banen er finansiert som et spleiselag mellom Innovasjon Norge, Innovasjonsprogram Salten (RDA-midler), fylke, kommune og Nexans Norway

Nexans Rognan har 50 prosent markedsandel for ROV-kabler til undervannsteknologi. Fabrikken er ledende i verden innen fiberoptiske kabler.

 

 

Leveransen, som har en verdi på 35MNOK, skal leveres sommeren 2010.

Kabelen er en treleder PEX (plast) isolert kraftkabel med innlagt fiber og skal produseres ved Nexans sin fabrikk i Halden. Inkludert i leveransen er også to reparasjonsskjøter. Nexans Norway har fem fabrikker i Norge og tre av dem er involvert i leveransen. Selve produksjonen skal skje ved fabrikken i Halden og starter allerede denne måneden. Kabelen inneholder også fiberelementer fra Nexans` fabrikk på Rognan og kabelen skal PEX-isoleres ved Nexans` fabrikk i Namsos.

Kabelen skal installeres på en vanndybde på maks 260 meter av firmaet Seløy Undervannsservice.

Selve prosjektet vil omfatte utbygging i ny trasé fra Tonnes i Lurøy kommune til Husøy i Træna kommune. Eksisterende nett har i dag en overføringskapasitet på 2,9 MW, og en vil etter utbyggingen ha økt dette til ca 10 MW. Kabelen Nexans skal levere vil være viktig både for effektøkning til eksisterende industri og for næringsutvikling som er viktig for Træna kommune.

- Vi har også tidligere hatt et godt samarbeid med Rødøy-Lurøy kraftverk og ser fram til nok et godt prosjekt. Kontrakten er viktig for Nexans Norway da den befester vår sterke posisjon i hjemmemarkedet, sier divisjonsdirektør i divisjon energi i Nexans Norway, Krister Granlie.