Varsler endringer i sykelønnsordningen

Statsminister Jens Stoltenberg foreslår å gi arbeidsgiverne en større del av regningen for langtidsfraværet. – Noe må gjøres for å få ned sykefraværet, fastslår han.

– Når vi har verdens høyeste sykefravær, så må vi få det ned, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

Han unnlot klokelig å rette pekefingeren spesielt mot arbeidstakerne da han talte til LO Stats kartellkonferanse om den sterke økningen i sykefraværet onsdag ettermiddag. Men han etterlot ingen tvil om at det må drastiske tiltak til for å snu utviklingen, og da må både arbeidstakere og arbeidsgivere bidra. Ingen vet helt hvorfor sykefraværet stiger urovekkende eller hvem som har ansvaret, men noe drastisk må gjøres for å få ned den voldsomme økningen i utgiftene som følger med utviklingen, konkluderte han.

– Det var viktig for meg å være tydelig på at vi må få ned sykefraværet. Det er et tegn på at noe er alvorlig galt når vi har en så kraftig økning, sier Stoltenberg.

Større ansvar

Stoltenberg understreket at tiltakene som skal inn i den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, skal komme etter et lengre arbeid der han selv, partene i arbeidslivet og en ekspertgruppe bidrar. Likevel hentet han fram flere forslag, blant annet å pålegge arbeidsgiverne et større ansvar for finansieringen av langtidsfraværet.

– Vi har ingen ferdigsydde løsninger, men vi må se på hva som ikke fungerer og gjøre noe med det. Det kan for eksempel være å gi arbeidsgiverne et større ansvar, sa han.

Han skisserte en løsning der arbeidsgiverne må ta 10 eller 20 prosent av regningen for langtidsfraværet. I dag betaler arbeidsgiverne for de første 16 dagene, så tar folketrygden resten. Siden regjeringen har garantert at arbeidsgivernes økonomiske belastning ikke skal økes, foreslår han å kompensere på andre områder, som ved redusert arbeidsgiveravgift.

– Da får de et økonomisk insentiv til å holde folk friske. På den måten kan bedriftene faktisk tjene økonomisk på å legge til rette for redusert fravær, sier han.

Krav til arbeidstakerne

Fredag i forrige uke ble regjeringen og partene i arbeidslivet enige om at IA-avtalen til nå ikke er i nærheten av å oppnå målene om en reduksjon på 20 prosent i sykefraværet. Det ligger fortsatt på samme nivå som da avtalen ble inngått i 2001.

– Utgangspunktet for å få til dette er veldig bra og jeg har ikke noe imot at vi gjør noe med arbeidsgivernes ansvar hvis de er enige i det. Jeg oppfatter at de er veldig opptatt, blant annet NHO-direktør John G. Bernander, av å få ned sykefraværet. Men vi må bli enige om tiltakene, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han roste statsministeren for selv å engasjere seg sterkt i arbeidet. Ikke minst er han fornøyd med garantiene om at arbeidstakernes rettigheter ikke skal svekkes. Staten skal fortsatt sikre full lønn under sykefravær. Likevel foreslår Stoltenberg å pålegge dem ulike aktivitetskrav under sykeperioden og å innføre normerte sykmeldinger, hvor det er diagnosen som bestemmer varigheten.

– Kanskje kan det være en god idé å la andre leger enn fastlegene stå for sykmeldingen, sa han.